POTPUNI HAOS U BEJRUTU: Policija bacila suzavac, demonstranti ubili policajca, premijer traži izbore...(FOTO, VIDEO)

Demnstranti su uzvikivali slogane poput ‘narod želi pad režima‘ i nosili natpise poput ‘odlazite, svi ste ubice‘

  • Svijet

  • 08. Avg. 2020  

  • 0

 Libanski policajac poginuo je u subotu u sukobima s demonstrantima u centru Bejruta, rekao je glasnogovornik policije, nakon žestokih sukoba policije i građana ogorčenih zbog strašne eksplozije u kojoj je u utorak poginulo najmanje 158 ljudi.

U protestima protiv vladajućeg političkog establišmenta do sada je ozlijeđeno više od 100 ljudi, a desetine su završili u bolnici.

Policija je potvrdila da je bilo i pucnjave, ali nije jasno ko je pucao.

Stitine deminstranata ušli su u zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje su spalili portret predsjednika Michela Aouna, kojeg mnogi smatraju predstavnikom političke klase koja vlada zemljom decenijama i koju smatraju odgovornom za duboku političku i ekonomsku krizu.

Na ulice je izišlo između pet i sedam hiljada ljudi i izbilo je nasilje. Policajci su ispalili suzavac na demonstrante koji ih gađaju kamenjem.

Premijer Hassan Diab rekao je u obraćanju građanima da će tražiti prijevremene izbore.

"Ne možemo izići iz ove krize bez prijevremenih izbora”, rekao je, dodajući da nije kriv za velike ekonomske i političke probleme.

Mnogi Libanonci bijesni su zbog toga što vlasti nisu spriječile eksploziju više od 2000 tona amonijevog nitrata.

Materijal, uskladišten u luci, zaplijenjen je s ruskog broda prije šest godina i od tada nije preseljen na sigurnije mjesto. Vlada je obećala da će pronaći odgovorne.

Policija je ranije suzavcem gađala prosvjednike koji su se pokušali probiti do parlamenta.

Demonstranti su uzvikivali slogane poput „narod želi pad režima“ i nosili natpise poput „odlazite, svi ste ubice“. 

„Želimo dostojanstvenu budućnost, ne želimo da krv žrtava eksplozije bude uzaludna“, rekla je Rose Sirour, jedna od sudionica protesta.

U eksploziji koja se u utorak dogodila u bejrutskoj luci poginulo je 158 ljudi, nove su brojke koje je u subotu objavilo ministarstvo zdravstva.

Dodalo je da je 6000 piovrijeđenih, a 21 osoba i dalje se smatra nestalom.

Vlada je obećala da će oni koji su krivi za tu tragediju odgovarati.

  The crowds that converged on Martyrs Square breathed new life into a protest movement that started in October but was snuffed out a few months later by the coronavirus pandemic and a crippling economic crisis.

Thousands of young men and women earlier revived the main camp of a months-long protest movement, some of them carrying portraits of blast victims and a banner bearing the names of the dead

 

A large deployment of security forces tried to contain some groups who chanted 'the people want the fall of the regime' which advanced towards parliament before riot police used tear gas against them

 

A Lebanese demonstrator breaks a shop window during clashes with security forces in downtown Beirut on August 8, 2020, following a demonstration against a political leadership they blame for a monster explosion that killed more than 150 people

 

People clash with police during a protest against the political elites and the government after this week's deadly explosion at Beirut port which devastated large parts of the capital and killed more than 150 people, in Beirut, Lebanon

 

Lebanese security forces take cover during clashes with protesters in downtown Beirut on August 8, 2020, following a demonstration against a political leadership they blame for a monster explosion that killed more than 150 people

 

A vehicle burns as demonstrators gather near the parliament building during a protest following Tuesday's blast, in Beirut

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...