HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo pirjan s piletinom, tradicionalni recept s juga… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 09. Avg. 2020  

  • 0

SASTOJCI 

4 pileća bataka

200 g riže dugog zrna

500 ml vode

3 manja krompira

150 g mješavine zamrznutog povrća

1 mala glavica crvenog luka

2 režnja bijelog luka

1 čaša slatkog vrhnja

Za marinadu:

3 kašike maslinovog ulja

2 kaškice soli

1 kaškica vegete

2 kaškice slatke paprike

1/2 kaškice bibera

PRIPREMA

Prvo pripremite marinadu za pileće batake. U jednu posudu sipajte sol, biber, vegetu, papriku i ulje. Promiješajte dobro i marinadu dobro utrljajte u svaki batak.

Meso stavite u jednu posudu, poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i ostavite u frižideru na barem pola sata.

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Operite rižu, ocijedite i stavite u vatrostalnu posudu ili tepsiju srednje veličine.

Ogulite bijeli i crveni luk i krompir. Krompir operite i isjecite na kocke, a luk na kockice. Bijeli luk što sitnije isjeckajte i skupa s krompirom, crvenim lukom i zamrznutim povrćem dodajte u tepsiju skupa s rižom.

Dodajte odgovarajuću mjeru vode i sve još malo začinite i promiješajte. Tepsiju stavite u rernu i pecite rižu s povrćem otprilike 20 minuta dok se voda ne smanji na pola.

Dok se riža peče, u većoj tavi zagrijte ulje, izvadite piletinu iz frižidera i ispržite je na srednjoj vatri na svakoj strani po pet minuta da uhvati boju. Ne mora biti sasvim pečena. Kad je piletina spremna i riža skoro upila vodu, poredajte piletinu po vrhu riže.

Zatim sve skupa pečete još 20 minuta dok sva voda ne ispari.

Po želji možete sve politi slatkim vrhnjem i pecite još pet minuta. Poslužite uz sezonsku salatu i komad domaćeg bijelog kruha.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...