OVOME SE NI U SNU NISU NADALI: Prepolovljen profit najveće naftne kompanije na svijetu…

Finansijski rezultati za drugi kvartal odražavaju najveći šok na globalnim energetskim tržištima u nekoliko posljednjih decenija.

  • Ekonomija

  • 09. Avg. 2020  

  • 0

Naftni gigant Saudi Aramco izvijestio je o padu neto dobiti od 50 posto u prvoj polovini finansijske godine, što je odraz razornog uticaja pandemije na naftna tržišta i globalnu ekonomiju.

U saopćenju objavljenom u nedjelju, kompanija je navela da je neto dobit u prvih šest mjeseci godine pala na 23,2 milijarde dolara, što je upola manje u odnosu na 46,9 milijardi dolara iz istog perioda 2019. godine.

Naftna kompanija u većinskom državnom vlasništvu i najveći svjetski proizvođač nafte zadržala je dividendu od 18,75 milijardi dolara u drugom tromjesečju, rekavši da će biti isplaćena u trećem tromjesečju.

Dividenda istog iznosa iz prvog tromjesečja isplaćena je u drugom kvartalu.

Ukupni novčani tok u kompaniji iznosio je 21,1 milijardu dolara u prvom polugodištu, što je pad sa 38 milijardi dolara godinu prije.

Ovi rezultati su stigli sedmicu dana nakon što je Aramco ustupio titulu najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji američkom Appleu.

Finansijski rezultati za drugi kvartal odražavaju najveći šok na globalnim energetskim tržištima u nekoliko posljednjih decenija.

– Smanjene potražnje i niže cijene nafte odrazile su se na rezultate iz drugog tromjesečja – rekao je predsjednik Aramca i izvršni direktor Amin Nasser.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...