DODIK JE, IZGLEDA, MALO VIŠE POPIO NA KRSNOJ SLAVI: Ovo što je večeras izjavio, prevršilo je svaku mjeru...

- Dešava se da Bošnjaci postaju Srbi pa se, onda, promovišu da zastupaju srpske pozicije.

  • Politika

  • 09. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 5

Bosna i Hercegovina je opterećena problemima i nezadovoljstvom sva tri konstitutivna naroda, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi RTRS.

- Bošnjaci bi željeli da nema Republike Srspke i konstitutivnih naroda, da naprave neku građansku zemlju i dođu do sistema jedan čovjek jedan glas. Mi bismo željeli, što je naša iskonska težnja još od formiranja Republike Srpske 9. januara 1992. godine da formiramo samostalnu državu, a Hrvati opet isto tako nezadovoljni svojim stanjem, a međunarodna zajednica predvođena tim kriminalcem visokim predstavnikom je još nezadovoljnija - rekao je Dodik.

Dodik kaže da su ispoštovane jasne pozicije sva tri konstitutivna naroda – kome šta pripada, ne bi se dešavalo da nema srpskih kadrova na važnim pozicijama u zajedničkim institicijama, poput Ministarstva vanjskih poslova BiH.

- Prethodni ministar, nažalost Srbin nam je ostavio veoma nepovoljnu strukturu, tako da među šest prvih mjesta u Ministarstvu koje imenuje ministar nema nijednog Srbina. I sada imamo problem s ovim ministrom koji nije Srbin da dođemo do neke nivelacije. Vjerujem da ćemo nešto učiniti, ali gubimo mnogo vremena, već su dvije godine izgubljene - istakao je Dodik.

Samo odlučnom politikom se ovom može stati u kraj - poručuje da se neće praviti ni najmanji ustupci. Kaže da postoji mnogo opstrukcija, a osim što se kvote popunjavaju Srbima iz FBiH, dešava se da Bošnjaci postaju Srbi pa se onda promovišu da zastupaju srpske pozicije.

 - Mi pokušavamo da gradimo svoje, ne želimo nikome da nanesemo bilo kakvo zlo, za nas su svi ljudi koji prihvataju Republiku Srpsku dobro došli. Mi želimo mir na ovim prostorima, razvoj , ne stopiramo ništa. Republika Srpska ima sposobnost i uvjerenje u samu sebe da ponudi kadrove na nivou BiH koji nisu proizašli iz rata. S druge strane Bošnjaci nemaju povjerenje u sebe i svi njihovi kadrovi su ratni kadrovi - poručio je Dodik.

Komentarišući najavu CIK-a da političke partije mogu da nadgledaju štampanje glasačkih listića, Dodik nije siguran da će neko iz stranke čiji je on lider, posmatrati ovaj proces - ali poručuje da nikakve malverzacije CIK-a i način na koji je ona izabrana ne mogu da spriječe veliku pobjedu SNSD-a.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...