DODIKOV SAVJETNIK NAPAO IZETBEGOVIĆA: "Republika Srpska kao država srpskog naroda..."

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović je rekao kako je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dato i previše BiH, a pogotovo neustavnim prijenosom nadležnosti na nivo BiH.

  • Politika

  • 10. Avg. 2020  

  • 12

BiH nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović zvani mrak.

On je dodao da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive dobila svoju potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti, priopćeno je iz SNSD-a, prenosi Srna.

Mitrović je na tom planu podsjetio na riječi Richarda Holbrooka koji je uvjeravajući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao - "Ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo – međunarodno priznanje, definirane granice, prihvaćanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali".

- Holbrook je u Dejtonu još rekao da `postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna` - podsjetio je Mitrović.

On je rekao da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dano i previše BiH, a pogotovo neustavnim prijenosom nadležnosti na nivo BiH.

- Nezavršeni rat koji vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristranim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog - ocijenio je Mitrović.

Podsjetimo, Izetbegodić je u razgovoru za Radio Sarajevo rekao da je srpska strana u Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom dobila i previše.

Izatebegović je vrhu Srbije poručio da se Beograd i bosanskohercegovački entitet RS trebaju ostaviti aspiracija da se dijelovima naše zemlje kompenzira eventualni dogovor o Kosovu, jer: 

"Genocid ne može i neće biti nagrađen neovisnošću Republike Srpske. Ni pod koju cijenu", kazao je Izetbegović. 

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...