ČUVENI SLOVENSKI EKONOMIST NAJAVIO CRNE DANE: Bosna i Hercegovina je najugroženija, nalazi se u "crvenoj zoni"...

Mnogi se nadaju da se u slučaju korone radi o ekonomskoj krizi u obliku slova V, s naglim padom i istim takvim skokom po završetku pandemije.

  • Ekonomija

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

- Lično mislim da je riječ o krizi sa sporim oporavkom, a tome doprinosi i politička situacija, poput odnosa između SAD-a i EU - kaže u razgovoru za “Blic Biznis” Jože Mencinger, poznati slovnski ekonomist i odličan poznavalac prilika u svim državama regiona.

– Mislim da je ova kriza takva da će, kao i velika kriza tridesetih godina prošlog vijeka, imati trajne efekte na ekonomske i društvene odnose – ocjenjuje on.

Mencinger napominje da je neizvjesno kada će se stabilizovati stanje s koronom u svijetu i da se virus, očigledno, seli i jača u Americi, pogotovo u južnoameričkim zemljama, kao i u nekoliko velikih država u Aziji.

On smatra da su, među zemljama regiona, najugroženije Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su “crvene zone”, a crnogorska privreda se pritom i veoma oslanja na turizam.

– Ekonomske perspektive Slovenije zavise od stanja u njemačkoj automobilskoj industriji, u kojoj se pojavljuju prvi znaci optimizma, mada se fabrike još zatvaraju ili se skraćuje radno vrijeme. Turizam, koji je na vrhuncu zdravstvene krize bio u najvećim problemima, sada se oporavlja u Sloveniji i Hrvatskoj, a polako se vraća i avionski saobraćaj – zaključuje Jože Mencinger.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...