BIDEN ODABRAO KAMALU: Prva crnkinja koja bi mogla postati potpredsjednica SAD-a

‘Moje ime zapravo znači lotusov cvijet‘, otkrila je odvjetnica, senatorica i žestoka Trumpova kritičarka

  • Svijet

  • 12. Avg. 2020  12. Avg. 2020

  • 0

Predsjednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u Joe Biden odabrao je senatoricu Kamalu Harris (55) za svoju potpredsjedničku kandidatkinju, objavili su u utorak vodeći američki mediji.

Harris je bivša javna tužiteljica s reputacijom žestoke protivnice administracije Donalda Trumpa. Kći imigranata iz Jamajke i Indije u tri je navrata osvajala mandat senatorice iz Kalifornije, a i sama je pokušala osvojiti predsjedničku nominaciju na ovim izborima, snažno kritizirajući čovjeka koji ju je upravo odabrao za svoju sukandidatkinju. U konačnici je snažno podržala Bidena, a u javnosti je prepoznata kao glasna zagovornica rasne jednakosti nakon smrti Georgea Floyda.

Harris će biti prva crnkinja i prva osoba indijskog porijekla nominirana za tako visoku poziciju u SAD-u od strane neke od vodećih stranaka. Iskusna je političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke. Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom

Biden je potvrdio da je Harris njegov izbor u SMS poruci i emailu odaslanom na adrese svojih pristalica.

- Ovdje Joe Biden. Imam veliku vijest: Odabrao sam Kamalu Harris za svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Zajedno s vama pobijedit ćemo Trumpa, stoji u poruci.

Očekuje se da će tijekom srijede Biden i Harris imati prvo zajedničko javno obraćanje.

U međuvremenu, Harris se već oglasila na Twitteru: "Joe Biden može ujediniti američki narod, a kao predsjednik izgradit će Ameriku koja živi u skladu s našim idealima. Čast mi je što sam mu se mogla pridružiti kao kandidatkinja naše stranke za potpredsjednika i učinit ću sve što je potrebno da on postane naš vrhovni zapovjednik".

Kamala Devi Harris rođena je 20. listopada 1964. godine u Oaklandu u Kaliforniji. Identificira se kao Afroamerikanka, a odrastala je, kaže, odlazeći u baptističku crkvu i hinduistički hram. Roditelji su joj se razveli kad je imala sedam godina, a mlađu sestru Mayu i nju poslije je odgajala majka. U djetinjstvu se često susretala s rasnom diskriminacijom - jednom prilikom izjavila je kako se "djeca iz susjedstva nisu smjela igrati s njom zbog boje njezine kože".

- Moje ime Kamala zapravo znači lotusov cvijet, a on u indijskoj kulturi simbolizira značaj/vrijednost. Lotus raste pod vodom, ali cvjetovi mu se uzdižu iznad površine, dok je korijenje čvrsto posađeno u riječnome dnu - napisala je Harris 2018. u autobiografiji "The Truths We Hold".

Studirala je politologiju i ekonomiju na Sveučilištu Howard u Washingtonu. Stekla je i diplomu pravnog fakulteta na kalifornijskom sveučilištu (Hastings College of Law).

Od 2014. godine u braku je s odvjetnikom Douglasom Emhoffom. Nemaju djece, ali Kamala je pomajka Coleu i Elli, koje Emhoff ima iz prethodnoga braka.

Harris je u Senat izabrana 2016. kao tek druga Afroamerikanka u njegovoj povijesti kojoj je to uspjelo.

Njezina kandidatura, smatraju mnogi, mogla bi biti od velike važnosti za potencijalno šire priznanje indijske i južnoazijske zajednice u SAD-u.

Harris će biti potvrđena kao kandidatkinja za Bidenovu potpredsjednicu na demokratskoj konvenciji koja počinje u ponedjeljak, na kojoj će i Biden biti formalno imenovan kao Trumpov protukandidat.

Biden je Harris izabrao između više kandidatkinja, među kojima su bile bivša Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms te zastupnica Val Demings, bivša policijska načelnica Orlanda na Floridi.

Biden će u studenome napuniti 78 godina i time biti najstariji američki predsjednik bude li izabran. Zbog njegove dobi nagađa se da bi mogao odslužiti samo jedan mandat, pa bi Harris tada imala velike izglede za predsjedničku nominaciju 2024., piše Jutarnji.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...