JEDNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: U malom bosanskom selu sasvim slučajno otkriveni su potpuno očuvani ostaci drevne grobnice, ali ono što se nalazilo u njoj, zaprepastilo je i arheologe…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu prošlost, u vrijeme kada su na našim prostorima vođene velike bitke.

Divčani, selo pored Jajca, izuzetno je bogato arheološkim nalazištima iz antičkog, srednjovjekovnog i osmanskog razdoblja.

Na toj je lokaciji prošle godine otkrivena grobnica dimenzija 4x5 metara, a unutar nje veliki i izvrsno očuvani antički sarkofag.

Kako su slične grobnice već ranije pronalažene u okolici, među narodom su se raširile brojne legende, od one o čitavom podzemnom gradu skrivenom ispod Divičana pa sve do one o basnoslovnom bogatstvu rasutom u dubinama.

Neke od tih legendi možda je inspirirala povijesna činjenica da je 1527. godine Gazi Husrev-beg, veoma bogat i moćan čovjek, s vojskom od 10.000 vojnika, boravio u Divčanima spremajući se na osvajanje Jajca.

Arheološka iskopavanja trajala su u periodu od 9. do 25. septembra 2019. godine, a istraživanja su vršena ispred Agencije za kulturno-historijsku baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a vodili su ih arheolozi Mira Šimunović, Mirza Kapetanović i Luka Spajić.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...