KINEZI OTIŠLI KORAK DALJE: Predstavljen prvi prozirni televizor na svijetu, problem je jedino cijena…

Kineski Xiaomi ovih dana slavi 10. rođendan pa su tom prilikiom predstavili nekoliko novih uređaja.

  • HiTec

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

Tu su poboljšane verzije njihovih flagshipa Mi 10 Ultra i Redmi K30 Ultra, ali najveću pažnju svjetske javnosti privukao je prvi komercijalno dostupan prozirni televizor na svijetu – Mi TV LUX Transparent Edition.

Ekran mu je gotovo bez rubova, potpuno proziran kada je isključen, uključivanjem postaje neproziran i prikazuje slike koje kao da vise u zraku. Umjesto pozadinskog panela za osvjetljenje, ovaj televizor cijeli svoj pogonski sklop ima u kompaktnom postolju, što znači da OLED ekran može biti samostalan, pa tako i proziran, te izdvojen od ostatka elektronike potrebne za njegov rad.

Osim prozirnih OLED panela, Xiaomi u svojim pogonima proizvodi i upravljački sklop (OLED Basic Module) pa je tako ova kompanija u stanju potpuno samostalno sklapati svoj prvi prozirni televizor, i to u vidu serijske proizvodnje.

Kad pogledamo specifikacije, vidimo da je riječ o televizoru ekrana s dijagonalom od standardnih 55 inča, kontrastom 150.000:1, a 10-bitni OLED panel u stanju je prikazati 1,07 milijardi boja s podrškom za 93 odsto gamuta boja (DCI-P3). Frekvencija osvježavanja mu je 120 Hz, dok je "pametni" sistem pogonjen procesorom MediaTek 9650.

Mi TV LUX Transparent Edition bit će pušten u prodaju 16. augusta, isključivo u Kini, gdje će koštati 50.000 juana, odnosno oko 11.000 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...