U POTRAZI ZA DOBRIM VIJESTIMA: Epidemija u Sarajevu usporava, broj aktivnih slučajeva je manji za...

Na konferenciji za medije Kriznog štaba Kantona Sarajevo konstatovano je da epidemija usporava i da je broj aktivnih slučajeva zaraze u svim općinama manji za 15 posto u odnosu na sedmicu ranije.

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

"Prvi izvori zaraze još nisu detektovani u tržnim centrima ili među taksistima nego u uredskim prostorima. Najugroženiji su zaposleni u kancelarijama", kazala je epidemiologinja Aida Pilav.

Ona je predstavila podatke koji su dobijeni analizom od marta do augusta 2020. godine.

"Od marta do maja smo imali taj prvi val. U Kantonu Sarajevo do 29. maja na taj dan nije bilo aktivnih slučajeva, do tada je bilo 114 potvrđenih slučajeva, 108 se oporavilo, a šest je preminulo. Dakle, Sarajevo je 29. maja bilo korona free. To je bio period mjera. U momentu kada popuste restriktivne mjere i dođe do većeg kretanja stanovništva, bilo je za očekivati veći broj zaraženih pa je 3. juna zabilježen prvi slučaj, a skokvi su bili 2. jula i 4. augusta sa 107 i 157 potvrđenih slučajeva", rekla je Pilav.

Istaknula je da nije zabilježen eksponencijalni rast i da je Krizni štab veoma zadovoljan razvojem situacije i smanjenjem broja novozaraženih.

"Do 5. augusta smo imali sedmodnevni prosjek od skoro 22 osobe na 100.000 stanovnika i nakon toga dolazi do pada. Šest posto teških slučajeva završi na hospitalizaciji. No, ako se broj aktivnih bude povećavao, za očekivati je i da i taj broj bude veći. Broj oporavljenih sada je veći od broja aktivnih."

Poboljšanje situacije govori u prilog tome da sugrađani, nakon opuštene varijante, poštuju mjere iako za to još imaju jako puno prostora.

(SB/Hayat.ba) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...