NI ADRESE, NI REKTORA, NI DEKANA: Istražitelji Tužilaštva BiH ušli u prostorije AUBiH u Sarajevu

Američki univerzitet u BiH naveo je da dva poslovna prostora koristi za obavljanje obrazovne djelatnosti, a istražitelji su danas imali priliku uvjeriti se kako oni ne zadovoljavaju ni minimalne standarde.

  • Društvo

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 1

Istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u pratnji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajeva, izvršili su danas uviđaj u prostorijama koje “koristi” Američki univerzitet (AU) BiH u Sarajevu. Uviđaj je izvršen u sklopu predmeta na kojem radi Tužilaštvo BiH, a koji se odnosi na sporne fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, piše "Press".

Uviđaj je izvršen na dvije lokacije, i to u Mašinskoj srednjoj školi na Marindvoru i na Trgu solidarnosti 10, odnosno u prostorijama koje trenutno koristi Nova TV.

Američki univerzitet u BiH naveo je da ova dva poslovna prostora koristi za obavljanje obrazovne djelatnosti, a istražitelji su danas imali priliku uvjeriti se kako oni ne zadovoljavaju ni minimalne standarde.

Kako NAP nezvanično saznaje, AUBiH u Mašinskoj srednjoj školi u Sarajevu koristi jednu manju staklenu prostoriju u sklopu biblioteke i jedan kabinet. Ugovor za korištenje ovih prostorija potpisan je prošle godine i novi još nije sklopljen, jer AUBiH nije dobio saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na adresi Trg solidarnosti 10 jedini trag postojanja Američkog univerziteta u BiH je saobraćajni znak koji vozače upozorava da su neka parking-mjesta rezervisana za uposlenike ovog “univerziteta”.

Kolege dalje saznaju da je AUBiH iz poslovnih prostorija u Novom Gradu u jednom periodu bio i deložiran, jer nije plaćao zakup. Istražitelji i policijski službenici na ovoj adresi danas nisu uspjeli pronaći nijedan poslovni prostor Američkog univerziteta u BiH.

Niti na jednoj od prijavljenih adresa nema natpisa “Američki univerzitet BiH”, kao ni dekana, direktora, službenika, čistačica, a ni studenata.

Tužilaštvo BiH ranije je obavilo uviđaj u prostorijama koje AUBiH koristi u Tuzli i zateklo skoro identičnu situaciju kao u Sarajevu. Ni u poslovnom prostoru u Tuzli, veličine 42 kvadratna metra, istražitelji nisu uspjeli pronaći dokumentaciju koju bi AUBiH trebao zakonski imati, kao ni studentsku službu, a ni jednog uposlenika na radnom mjestu.

Podsjećamo, u julu 2019. godine u sarajevskoj Vijećnici na promociji 10. generacije studenata član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, u pratnji vlasnika AUBiH Denisa Prcića, dodjeljivao je studentima diplome. 

Džaferović je tom prilikom istaknuo da je “posebna vrsta društvene misije namijenjena obrazovnim, a naročito akademskim institucijama, kao stubovima znanja jedne države” te da je “AUBiH pokazao ozbiljnost i odgovornost, a da je od profesora i studenata AUBiH potekao niz značajnih inicijativa kojima se promovira euroatlantski put BiH”. 

Postavlja se pitanje kakvo je društvo u kojem član Predsjedništva BiH koji je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, veliča “ustanovu” koja ne postoji na bilo kojoj adresi, na kojoj dekani nisu dekani, a rektori nisu rektori.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...