BURNA REAKCIJA TURSKE NA SPORAZUM IZMEĐU IZRAELA I UAE-a: Nikad neće oprostiti "LICEMJERNO PONAŠANJE” Emiratima

Turska je u petak saopćila da historija nikada neće zaboraviti i neće oprostiti "licemjerno ponašanje" Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog njihovog pristajanja na sporazum s Izraelom o normalizaciji odnosa.

  • Svijet

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari saopćilo je da palestinski narod i administracija imaju pravo da oštro osude sporazum koji usmjerava prioritete bliskoistočne politike sa palestinskog pitanja na borbu protiv Irana.

"Historija i savjest naroda regije neće zaboraviti i nikada neće oprostiti licemjerno ponašanje UAE-a, izdaju palestinske borbe radi ostvarenja vlastitih uskih interesa", navodi ministarstvo u saopćenju.

"Ekstremno je zabrinjavajuće da su Ujedinjeni Arapski Emirati jednostranom akcijom odustali od mirovnog plana koji je razvila Arapska liga. Nije ni najmanje vjerodostojno da bi ta trostrana deklaracija trebala biti predstavljena kao podrška palestinskoj borbi", dodaje tursko ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump pomogao je u postizanju sporazuma, prenosi "Faktor".

Turska ima diplomatske i trgovinske veze s Izraelom, ali su njihovi odnosi zategnuti godinama. U 2010. godini izraelski komandosi ubili su deset turskih aktivista koji su pokušali probiti blokadu pojasa Gaze, kojom vlada palestinski pokret Hamas.

Ujedinjeni Arapski Emirati postali su treća arapska zemlja koja je uspostavila punopravne odnose s Izraelom, nakon Egipta u 1979. i Jordana u 1994., prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...