I NEKA SE VULIN PRIPREMI ZA SISTEMATSKI PREGLED: Vojska Srbije dobila ruske "leteće tenkove"

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana snažniji su za borbene helikoptere Mi-35M, koji u svetu važe za "leteće tenkove".

  • Regija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 2

Helikopteri Mi-35M, ruskog proizvođača "Rostvertol" iz Rostova na Donu, prvi put ušli su u naoružanje Vojske Srbije, a za stručna lica iz vojske iz ove države realizovana je obuka u Rusiji sa ciljem adekvatne eksploatacije, tehničkog održavanja i primene ovih moćnih helikoptera, saopćilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

"Zbog vrhunskih performansi, ovi helikopteri u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svijetu, namijenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima", navode u ovom ministarstvu.

"Osnovna namjena helikoptera Mi-35M je izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama Кopnene vojske, tj. protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile".

U pomoćnoj namjeni, helikopter može izvoditi dejstva i po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti vazdušni transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova.

Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, helikoptere Mi-35 na zapadu zovu "leteći tenkovi", a u Rusiji "krokodili". Ovaj višenamjenski borbeni helikopter posjeduje zaštitu od dejstava pješadijskog naoružanja i opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

E, sad, šta će to njima i ko im je potencijalni neprijatelj? Hoće li nam ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponuditi odgovore? Ili se sprema za završne testove kako bi poletio..

(S. B.) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...