OVO DODIK KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Vlada RS-a na polugodištu u deficitu gotovo 300 miliona maraka

Deficit na nivou centralne Vlade Republike Srpske u periodu januar - juni 2020. godine iznosio je 297,4 miliona KM, navodi se u analizi makroekonomskih kretanja Ministarstva finansija Republike Srpske, izvještava Indikator.ba.

  • Mini market

  • 15. Avg. 2020  15. Avg. 2020

  • 1

Prema preliminarnim podacima, u periodu januar - juni 2020. godine, na nivou centralne Vlade Republike Srpske ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 1,36 milijardi KM. U istom periodu izvršeni su tekući rashodi u iznosu od 1,60 milijardi KM, od čega: socijalna davanja u iznosu od 699,7 miliona KM, naknade zaposlenima u iznosu 414,8 miliona KM te rashodi za robe i usluge od 66,1 milion KM. Grantovi su iznosili 225,7 miliona KM, subvencije 98,3 miliona KM, a kamate 41,7 miliona KM.

Neto investicije u nefinansijsku imovinu bile su 62 miliona KM.

- Neto finansiranje u iznosu od -297,7 miliona KM odnosi se na nabavku domaće finansijske imovine u visini od 37,2 miliona KM te domaćeg zaduživanja u iznosu 158,3 miliona KM i ino-zaduživanja u iznosu od 176,6 miliona KM - navodi se u analizi.

Iako je prethodno odustala od emisije obveznica pod izgovorom kako ima dovoljno novca, Vlada RS-a je prije nekoliko dana raspisala javni poziv za prvo dugoročno kreditno zaduživanje Republike Srpske u ovoj godini u iznosu od 45 miliona maraka, a objavila je i poziv za novu emisiju trezorskih zapisa u vrijednosti od 20 miliona KM.

Ukupni dug Republike Srpske zaključno sa 31. martom 2020. godine iznosio je 5,48 milijardi KM, od čega vanjski dug iznosi 3,41 milijardu KM, a unutrašnji dug 2,07 milijardi KM.

Budžetski deficit RS je puno veći od 300 milina KM, i zapravo iznosi skoro milijardu KM, ako se uzme u obzir činjenica da se RS na razne načine dodatno zadužila za oko 700 miliona KM, računajući emisiju obveznica i trezorskih zapisa te kredit MMF-a.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je sredinom protekle sedmice da je Izvršni komitetet ove političke partije zaključio da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna, "iako postoje neki elementi pada zbog epidemije virusa korona".

Dodik nije precizirao o kojim je elementima pada riječ, ali očito je mislio na dramatičan pad fiskalnih prihoda. 

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...