IZETBEGOVIĆKA REAGOVALA NA SAOPĆENJA OPĆE BOLNICE: "Oni samo izmišljaju..."

Vrlo česte prozivke iz Opće bolnice u posljednjem periodu upućivane su na račun Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

  • Politika

  • 15. Avg. 2020  15. Avg. 2020

  • 2

Pored bezbroj prozivki, ponuđena je i pomoć KCUS-u u vidu spremnosti na liječenje oboljelih pacijenata od novog koronavirusa protiv kojeg se u Kliničkom centru lavovski bore.

Nije dugo trebalo da se puna istina otkrije i sami svoja saopćenja demantiraju. Nakon što su pomoć ponudili i izrazili spremnost pokazujući „mišiće“ javnosti, ubrzo su objavili saopćenje u kojem navode kako to, ipak, ne mogu raditi, odnosno da bi bilo nezakonito samostalno da preuzmu rukovođenje izolatorijem na Bjelavama, zatim su se dosjetili i postaviti uslove za svoje angažmane, piše Hayat.ba.

"Opća bolnica ne želi da radi, ne žele da ponesu odgovornost", smatra profesorica Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. "Odgovornost se ogleda u smislu da su uzeli milion od Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, sedamdeset hiljada od dva načelnika općina. Ipak, pored tolikog novca, pacijenata oboljelih od Covida-19 nemaju, kao ni izolatorij za smještaj."

U nastavku razgovora kaže: "Jako je važno ko će rukovoditi izolatorijem i OBS je jedina kantonalna bolnica u državi koja nema izolatoriji i to je istina. Oni sve vrijeme govore da žele da rade, međutim vidite da stalno izmišljaju neke probleme. Ustvari, ne žele da rade, ne žele da ponesu odgovornost. Time što su uzeli million KM od ZZO Kantona Sarajevo, time što su kupili CT za borbu protiv koronavirusa, 70 hiljada od dva načelnika općina za borbu protiv koronavirusa, oni su pokazali da bi trebalo da se bave borbom protiv koronavirusa, ali oni nemaju niti jednog pacijenta i nemaju izolatorij. To je jedina istina koju mi znamo."

Svojim saopćenjima očigledno je dezavuisana javnost zamjenom uloga institucija i njihov nivo, veli ona.

"Što se tiče pomoći, sekundarni nivo zdravstvene zaštite ne može pomagati tercijarnom nivou, na kojem se ja nalazim. Naročito to ne može biti na ličnom nivou. Oni meni ne mogu pomoći ništa. Oni treba da pomognu građanima na način na koji mi pomažemo. Mi smo formirali prvi izolatorij i jedini izolatorij. U ovom trenutku dobila sam izvještaj da gore imamo 73 pacijenta sa ozbiljnom kliničkom slikom, od toga sedam vrlo teških, koji se nalaze na intenzivnoj njezi, imamo najave nekoliko novih prijema, ali se rade i neki otpusti tako da taj broj može ostati i toliki, plus-minus četiri-pet pacijenata", kazala je profesorica Izetbegović tokom gostovanja na Hayat TV-u.

Prateći posljednje izvještaje o novozaraženima, primjetan je porast u odnosu na prvi val koronavirusa te su se javila brojna pitanja u smislu mogućnosti zdravstvenog sistema da podnese taj teret.

Izetbegovićka kaže kako KCUS može podnijeti teret u stručnom i u smislu kapaciteta. Saopćenja, prozivke i netačni navodi iz Opće bolnice ne jenjavaju pa je jedan od njih i da su zbrinjavali pacijente pozitivne na koronavirus koji nisu bili zbrinuti u KCUS-u.

"Ja ne znam ko nije bio zbrinut u KCUS-u. Mi smo radili kateterizacije srca pacijentima koji su Covid pozitivni vrlo uspješno. Operirali smo pacijenta prije nekoliko dana koji je dva puta vraćen iz Opće bolnice, a koji je imao prsnuto slijepo crijevo, imao je teške bolove i na kraju nismo željeli da se pacijent muči i mi smo uradili ono što su oni trebali da urade. U ovom trenutku imamo četvero pozitivne djece na Pedijatrijskoj klinici. Porodili smo pacijenticu koja je korona-pozitivna tako da ne znam da su oni mogli uraditi ono što mi ne radimo", kazala je Sebija Izetbegović.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...