BEVANDA POTVRDIO: "Zbog odmora, pregovori sa EU..."

Evropska komisija objavila je prije nekoliko dana kako je sa osam partnera dogovorila memorandume o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA), i to s Kosovom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Crnom Gorom i Ukrajinom.

  • Politika

  • 15. Avg. 2020  15. Avg. 2020

  • 0

Na spisku je trebala biti i BiH, ali to se nije dogodilo te samim tim naša država nije još dobila 250 miliona eura, što je, ujedno, bio i najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona.

Kako je “Dnevni avaz” objavio prije dva dana, razlog je što Republika Srpska koči pregovore s EU.

Kako je kolegama sa portala Vijesti.ba rekao izvor iz Vijeća ministara koji je dobro obaviješten, RS želi da izbaci državu iz ovog memoranduma i da ona tu bude vidljiva. Osim toga, sporno je i dodjeljivanje novca Brčko distriktu, koji, umjesto dosadašnjih jedan, traži dva posto iznosa.

Iz Ureda Vjekoslava Bevande potvrdili su ono što su rekli iz Evropske komisije, a to je da se progovori s BiH nastavljaju krajem augusta.

"Delegacija BiH za vođenje pregovora i zaključivanje memoranduma o sporazumijevanju i sporazuma o kreditnoj liniji je formirana i počela je s radom. Do sada je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije u cilju usaglašavanja teksta dokumenata.

Uvažavajući činjenicu da je sezona godišnjih odmora, očekujemo da će saradnja s Evropskom komisijom biti nastavljena krajem kolovoza ove godine", poručili su iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...