STOLTENBERG ODGOVORIO NA KRITIKE LUKAŠENKA: "NATO saveznici pažljivo prate kretanja u Bjelorusiji"

U Bjelorusiji su 9. avgusta održani predsjednički izbori, a prema konačnim rezultatima Centralne izborne komisije 14. augusta, sadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 posto glasova.

  • Svijet

  • 17. Avg. 2020  18. Avg. 2020

  • 0

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj savez budno prati događaje u Bjelorusiji i da je spreman da zaštiti svoje saveznike, ali da ne predstavlja prijetnju Minsku.

- NATO saveznici pažljivo prate kretanja u Bjelorusiji - rekao je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, NATO ne predstavlja prijetnju za Bjelorusiju i ne gomila trupe u regionu.

- Ostajemo na oprezu, strogo defanzivni i spremni da odvratimo svaku agresiju protiv NATO saveznika - dodao je Stoltenberg.,

U Bjelorusiji su 9. avgusta održani predsjednički izbori, a prema konačnim rezultatima Centralne izborne komisije 14. augusta sadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 posto glasova.

Njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovskaja, koja je u međuvremenu otišla u Litvaniju, dobila je 10,12 odsto.

Uveče na dan izbora, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice.

Prvih dana protesta, snage bezbjednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je 6.700 ljudi.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, tokom nemira povrijeđeno je na stotine ljudi, među njima više od 120 pripadnika policije, a jedan demonstrant je poginuo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...