ADVOKAT ANTO NOBILO O PRESUDI RATKU MLADIĆU: "Razočaran sam što se Tužiteljstvo nije žalilo na negiranje Suda da je postojao međunarodni sukob; Srbija je, kao i Hrvatska, bila agresor na BiH!"

Hrvatski advokat Anto Nobilo u razgovoru za televiziju N1 Hrvatske komentirao je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću koje će se danas i sutra održati u Haagu. Kao što je poznato, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

  • Regija

  • 25. Avg. 2020  25. Avg. 2020

  • 2

Advokat Nobilo je kazao da ne očekuje nikakvu ozbiljnu promjenu prvostepene presude te da će Mladiću biti potvrđena odgovornost za sve zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, za koje je osuđen.

"Međutim ja sam vrlo razočaran činjenicom da se Tužiteljstvo u Haagu nije žalilo na onaj dio presude generalu Mladiću u kojem se govori da nije dokazan međunarodni karakter rata u Bosni i Hercegovini, da SR Jugoslavija, odnosno Srbija, nije izvršila agresiju na Bosnu i Hervegovinu. Ovo je bilo posljednje suđenje u Haagu na kojem se to moglo i moralo dokazati i činjenica da to nije urađeno je vrlo deprimiranjuća", kazao je Anto Nobilo.

Ugledni odvjetnik je rekao da je u presudi tzv. "hrvatskoj šestorki" jasno navedeno postojanje međunarodnog sukoba, odnosno Udruženog zločinačkog poduhvata i da su u presudi "Prliću i ostalima" navedena imena ključnih ljudi u Hrvatskoj koji su se nalazili na njegovom čelu, predsjednika Franje Tuđmana, Gojka Šuška, ministra odbrane, i Janka Bobetka, zapovjednika Hrvatske vojske".

"Da budem jasan, ja smatram da Hrvatska jeste bila umiješana u rat u Bosni i Hervegovini i da je preko Hrvatskog vijeća obrane operativno vodila agresiju na susjednu državu, što je presudio Tribunal u Haagu.  Međutim, veliki je broj dokaza, svjedočenja...koji su predočeni u Haagu nedvosmisleno utvrdio da je Srbija također izvršila agresiju na BiH. U tom dokazivanju svakako je veliki problem predstavljala smrt Slobodana Miloševića, ali bilo je drugih predmeta na kojima je to trebalo ustanoviti, poput suđenja Ratku Mladiću. Srbija je upravljala agresijom na BiH i svaka druga presuda nije pravedna, niti povijesno točna", kazao je odvjetnik Anto Nobilo za Televiziju N1.

(TV N1, "SB")  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...