SERWER OPET ŽESTOKO UDARA: Dodikova ideja o vezivanju RS-a i Kosova nije dobrodošla ni kod Trumpa…

Američki analitičar i stručnjak za Balkan Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins", prokomentirao je današnji sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, a posebno nastojanje Dodika da se poveže Kosovo s Republikom Srpskom.

  • Mini market

  • 26. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 2

Dodik je danas, naime, na konferenciji za novinare dao do znanja da je ovo pitanje pokušao nametnuti Vučiću uoči njegovog odlaska u Washington, preciznije u Bijelu kuću, gdje se očekuje sastanak o pitanju odnosa Srbije i Kosova.

"Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo? Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj? Razumijem u kakvim složenim okolnostima je Srbija vezano za Kosovo. BiH neće priznati Kosovo. Imamo ogromne pritiske zbog toga i stalno traže da promijenimo naše stavove“, rekao je Dodik.

Serwer za Klix ističe kako Dodik, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, sigurno želi da se ta tema nametne u Bijeloj kući.

"Ali, Vučić nigdje nije prispio s tom idejom, mada pretpostavljam da će je možda probati iznijeti. Ideja paralelnog tretmana RS-a i Kosova nije ta koja je dobrodošla, čak ni u Trumpovom Washingtonu", rekao je Serwer.

Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o ovoj temi, rekao:

"Ne isključujem da se pojave i neke druge teme vezane za Prištinu i Beograd, ali mi niko nije spomenuo Republiku Srpsku."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...