PREVLJAK PODUČIO DODIKA: “Sarajevo ni u jednoj svojoj općini nikada nije bilo 'čisto' srpsko, već je odvajkada bilo…”

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fikret Prevljak reagirao je na navode člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iznesene danas u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • Politika

  • 26. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 0

Dodik je, žaleći se Vučiću na situaciju u BiH, između ostalog, rekao da "srpski narod nije zadovoljan tim što je izgubio Sarajevo i čiste srpske opštine".

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i general Fikret Prevljak kazao je da su historijski netačne teze Milorada Dodika o "čistim srpskim općinama“ u Sarajevu te da predstavljaju izraz namjerno iskrivljene svijesti, piše Klix.

"Sarajevo ni u jednoj svojoj općini, ali i kao cjelina, nikada nije bilo 'čisto' srpsko, već je odvajkada bilo multietničko te je pripadalo svima, i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima, i Jevrejima, i svim drugim bh. narodima. Zbog toga su ga sarajevski Jevreji i nazvali 'Malim Jerusalemom'. U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, grad je odbranjen herojskim naporom njegovih stanovnika, na čelu sa pripadnicima Armije Republike BiH, koju su u velikom broju činili i Srbi. I želim da kažem da sam lično ponosan što sam komandovao brigadom koja je branila Sarajevo, a u kojoj su bili i Srbi i Hrvati", kazao je on.

Kako dalje navodi, "ove lažne teze o čistim srpskim područjima bile su temelj zločinačke ideologije Radovana Karadžića, koja je dovela do agresije na BiH i nesrpski živalj u njoj, ali se na koncu okrenula i protiv samog srpskog naroda, tjerajući sarajevske Srbe da napuste Sarajevo".

"Svi se dobro sjećamo kako su Krajišnikove i Karadžićeve bande u februaru i martu 1996. na Grbavici i Ilidži palile kuće onih Srba koji nisu htjeli da napuste ognjišta svojih predaka. Odbrana Sarajeva tokom agresije i očuvanje njegove cjelovitosti u Dejtonu jeste pobjeda i glavnog grada i države BiH. Dodik može da se s tim u vezi osjeća kao gubitnik, jer planovi Karadžića i Mladića da pokore i podijele Sarajevo nisu uspjeli, ali mu lažiranje historijskih činjenica neće pomoći", istaknuo je Prevljak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...