POSLJEDNJI EVROPSKI DIKTATOR USTAO PROTIV EU: Ukoliko uvedu sankcije Bjelorusiji, Lukašenko prijeti da će...

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko zaprijetio je danas da će uzvratiti recipročnim mjerama ukoliko budu uvedene sankcije njegovoj zemlji zbog spornih rezultata predsjedničkih izbora, održanih 9. avgusta.

  • Svijet

  • 28. Avg. 2020  28. Avg. 2020

  • 0

Lukašenko je u govoru održanom tokom posjete postrojenju za preradu mlijeka na istoku Bjelorusije zaprijetio da će, u slučaju uvođenja sankcija, prekinuti sve tranzitne rute kroz tu zemlju i bojkotovati luke u Litvaniji.

"Dao sam instrukcije administraciji da predaju prijedlog o preusmjeravanju svih trgovinskih protoka s luka u Litvaniji na druga mjesta. Da vidimo kako će to podnijeti", naglasio je Lukašenko.

On je, također, ranije naredio da polovina oružanih snaga stupi u borbenu gotovost kao odgovor, kako je rekao, na prijetnju sa Zapada.

Šefovi evropskih diplomatija danas razgovaraju o sankcijama protiv Bjelorusije radi vršenja pritiska na Lukašenka da raspiše nove izbore. Lukašenko negira da je bilo nepravilnosti na izborima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je pokušala da telefonom razgovara s Lukašenkom, ali da je on to odbio.

U Evropu se kroz Bjelorusiju izvozi ruska nafta putem gasovoda "Družba". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...