U BIHAĆU SE ZAHUKTAVA; DOŠLO DO INCIDENTA NA PROTESTIMA: O čemu to govore protestanti, kakva je uloga pošte u migrantskoj krizi?

Okupljenima na centralnom bihaćkom trgu obratio se i hafiz Mustafa Mujkić, imam iz Velike Kladuše.

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2020  

  • 1

20:00 Centralni gradski trg u Bihaću je ispunjen ljudima. Osim iz Bihaća, tu su stanovnici Cazina, Velike Kladuše, ali i drugih mjesta iz USK koji se svakodnevno suočavaju sa krizom izazvanom prilivom velikog broja migranata.

- Ponavljaćemo preteste iz dana u dan i nećemo prestati dok se ne ispune naši zahtjevi.

Međutim, nakon što je Ramić kazao kako pošta učestvuje u kriminalu i prebacuju po 500 KM migrantima došlo je do incidenta. Jedna od osoba prisutnih na proterstima, vjerovatno uposlenik pošte, je krenuo da napadne Ramića.

19:50 Okupljenima na centralnom bihaćkom trgu obratio se i hafiz Mustafa Mujkić, imam iz Velike Kladuše.

- Ja poručuje migrantima, mi vas ne mrzimo, dali smo vam koliko možemo u molimo da to poštujete. Granica prema Hrvatskoj se ne može preći mi za to nismo krivi. Zbog toga ne želimo da mi trpimo i ispaštamo, kazao je Mujkić.

Čitav život radim na pomirenju krajišnika vi ste večeras to učinili sami

19:25 Poečli su protesti u Bihaću organizovani povodom eskalacije migrantske krize. Na centralnom gradskom trgu u Bihaću okupli se nekoliko hiljada stanovnika ovog, ali i drugih gradova u USK, koji se suočavaju sa istim problemom.

Okupljenima se obratio Enver Munjaković, član savjeta Mjesne zajednice Polje, poručivši kako ovo što je zadesilo USk nije samo migrantska, nego kriza cijelog sistema.

Mnogi su doli sa uzraze protest zbog odnosa države prema migrantskoj krizi/Fahrudin Bender/

- Političari bi, ako im to treba, kopali u prošlost i 40 godina unazad samo da bi nas držali razjedinjene. Međutim, to im neće poći za rukom. Večeras smo ujedinjeni. Vijeće ministara se mora hitno povući, zato što je žalosno da se migrantsku centar Miral nalazi između dvije benzinske pumpe i škole. Prije zime se svi kampovi moraju izmjestiti iz gradova. Ima ledina, ima kasarni Neće nama Peter iz IOM-a (Peter Van Der Auweraert, šef Misije IOM-a u BiH op.a.) određivati gdje će biti migrantski kampovi, poručio je Munjaković.

19:20 Na centralnom gradskom trgu u Bihaću će večeras biti održani protesti, organizovani zbog eskalacije migrantske krize u ovom dijelu BiH.

Napadi, pljačke...

Naime, prema procjenama policijskih stručnjaka, na prostoru USK se trenutno nalazi oko 10.000 migranata, od kojih su samo 3.000 smješteni u prihvatne centre. Ostalih 7.000 se "nekontrolisano" kreću po gradovima u USK, najviše u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Napadi na stanovnike USK, otimanja mobitela i drugih ličnih predmeta na ulicama, upadi u kuće, tuče, kako sa lokalnim stanovništvom, tako i među migrantima, su postali svakodnevnica stanovnika krajiških gradova.

Dolazimo u Sarajevo

Zbog sve teže situacije u vezi sa ovim problemom, ali i zbog, kako tvrde lokalne vlasti, indiferentnog odnosa institucija sa federalnog i državnog nivoa, u Bihaću će se večeras održati mirni protesti.

- U ponedjeljak u 12 sati je zakazan sastank kod ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića. Sastanku ću prisustvovati ja kao premijer USK, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, i ostali predstavnici vlasti USK. Iznijet ćemo im večerašnje zahtjeve građana, poručio je premijer USK Mustafa Ružnić, piše Osobođenje.

Organizatori poručuju da će krenuti u radiklanije mjere, prijete da će blokirati kampove i saobraćajnice. Građani USK doći će i u Sarajevo da bi se čuo njihov glas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...