INTERNACIONALA KLASA; SVJETSKI, A SVOJ: Radončića je prije 12 godina INTERPOL svrstao na visoko mjesto u regionalnom mafijaškom bratstvu Nasera Kelmendija!

O Radončiću u ovom dokumentu Interpola stoji da je on vlasnik „Avaza“, najveće novinske agencije u Bosni i Hercegovini. Prema operativno-obavještajnim podacima Interpola, Radončić održava prijateljske odnose i uključenost u prljave poslove ("dirty" business) s Naserom Kelmendijem.

  • Mini market

  • 31. Avg. 2020  31. Avg. 2020

  • 3

POSLODAVAC I TJELOHRANITELJ

Prije nekoliko dana, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić sazvao je pres-konferenciju s namjerom da demantira navode svog bivšeg vozača i tjelohranitelja Armina Cibre, u kojima je tvrdio da je njegov bivši poslodavac svoj poslovni i politički uspjeh izgradio na novcu stečenom kriminalnim aktivnostima, prije svega trgovinom narkoticima.

Time je Radončić, što mu svakako nije u interesu, dao tvrdnjama Armina Cibre dodatni publicitet i ta tema je postala jedna od najznačajnijih regionalnih aktuelnosti.

Pokušao je Radončić na navedenoj pres-konferenciji da konstruira sliku navodne (srpsko-ruske) zavjere koja djeluje iz Sarajeva (oličena u KOS-ovcima Fikretu Muslimoviću i Enveru Mujezinoviću) i koja uz pomoć/upotrebu Armina Cibre nastoji diskreditirati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u predizbornoj utrci.

AKO LAŽE CIBRA, NE LAŽE INTERPOL

Međutim, cijela stvar nije ni izbliza tako prosta kako bi volio Radončić. Potvrđuje to i dokument Interpola iz 2008. godine u kojem se jasno vidi da je predsjednik SBB-a bio predmet istrage domaćih i stranih policijskih agencija.

"Slobodna Bosna" je do sada potrošila mali dunum papira i prostora na portalu da objasni i raspetlja ulogu Fikreta Muslimovića i Envera Mujezinovića u proteklih 30 i kusur godina u kreiranju političke, vojne i obavještajne stvarnosti, ali nigdje nije pronašla neupitni dokaz da navedeni dvojac kontroliše i usmjerava rad međunarodnih organizacija, poput Interpola.

O kakvom se dokumentu Interpola (Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija) radi?

U decembru 2008. godine, ta međunarodna organizacija izradila je "operativni izvještaj" sa svrhom da se kompiliraju sve informacije do tada prikupljene o kriminalnoj organizaciji koju predvodi Naser Kelmendi. Svrha ovog izvještaja bila je da se identificiraju najvažniji članovi ove kriminalne organizacije i njegovih saradnika u stranim zemljama, kao i njihove kriminalne aktivnosti.

Izvještaj je posljedica zajedničke akciji predstavnika sedam zemalja i UNMIK-a (Privremena administrativna misija Ujedinjenih naroda na Kosovu) pod nazivom „Igman“, a koja je nešto ranije pokrenuta u sklopu projekta „Kanun“, usmjerenom isključivo na kriminalnu organizaciju predvođenu Naserom Kelmendijem.

U uvodu dokumenta navodi se kako je posljednjih godina (do 2008.) Interpol zaprimio značajan broj informacija o kriminalnim aktivnostima organizacije predvođene Kelmendijem uglavnom u Bosni i Hercegovini i da je Kelmendijeva organizacija uključena u trgovinu narkoticima i cigaretama, zatim u iznude, ubistva, ugrožavanje sigurnosti, pranje novca, porezne utaje, trgovinu ljudima i tako dalje.

U uvodu dokumenta predstavljena su ključna otkrića (Key findings) o ovoj Kelmendijevoj organizaciji:

- analitička istraživanja pokazuju da je opseg članova kriminalne organizacije predvođene Kelmendijem, veći nego što se očekivalo;

- da su članovi i saradnici grupe registrovani u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, skandinavskim zemljama, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima;

- glavne kriminalne aktivnosti su nelegalna trgovina narkotika i pranje novca;

- Naser Kelmendi koristi manje kriminalne grupe u različitim državama, prvenstveno u Crnoj Gori i Kosovu, za njegove osobne namjere. Ali, također, ima saradnike u svim evropskim državama;

- Naser Kelmendi nikada nije direktno uključen u činjenje kriminala;

- uspostavljena je dobra kooperacija s određenim osobama iz javnog, političkog i policijskog miljea iz BiH, Crne Gore i Kosova kako bi im obezbijedio imunitet za kriminalne aktivnosti.

U dijelu o organizacijskoj strukturi grupe piše da jezgro organizacije čine članovi Kelmendijeve familije te da se planiranje i oganiziranje kriminalnih aktivnosti odvija u kafe-barovima i restoranima koji su u vlasništvu članova organizacije, a zanimljivo je da se svi nabrojani nalaze u Sarajevu.

Prema ovom dokumentu, članovi Kelmendijeve organizacije konstantno ulažu novac u nekretnine i udjele u kompanijama u BiH, Crnoj Gori i zemljama Evropske unije.

Posljednje informacije do kojih je tada došao Interpol je Kelmendijevo nastojanje da se uključi u trgovinu skupim automobilima u BiH i na Kosovu.

Zatim su poimenično nabrojani svi članovi i saradnici Kelmendijeve kriminalne organizacije. U prvom dijelu su, uz Kelmendija, obrađeni i članovi njegove familije.

Zatim su navedeni svi poznati saradnici u Bosni i Hercegovini. Tu su imena poput Seada Kujovića, Esada Helaka, Hasiba Burovića, Nezira Bajraktarija, Nasera Orića, Džordža Ždrale, Bahrije Kačapora, Samira Kačapora, Harisa Zornića, Hamdije Dačića i drugih.

"DIRTY" BUSINESS

A među svim ovim imenima regionalnog podzemlja je i ime Fahrudina Radončića.

O Radončiću u ovom dokumentu Interpola stoji da je on vlasnik „Avaza“, najveće novinske agencije u Bosni i Hercegovini. Prema operativno-obavještajnim podacima Interpola, Radončić održava prijateljske odnose i uključenost u prljave poslove ("dirty" business) s Naserom Kelmendijem.

Dalje se u dokumentu navodi da posljednje informacije otkrivaju sumnjive poslovne poduhvate Kelmendija, Radončića i Miškovića, kroz zajedničku kompaniju „Prezident nekretnine“, osnovanu 2007. godine u Sarajevu.

SVE OVE GODINE

Da se radi o dokumentu koji je produkt vrhunskog policijsko-obavještajnog rada, govori i današnja informacija (koju je, pored ostalih medija, objavio i Radončićev „Avaz“), u kojoj stoji da je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH te odredio jednomjesečni pritvor Neziru Bajraktariju, koji je uhapšen u akciji SIPA-e kodnog naziva „Stršljen“.

Tokom pretresa osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari u okviru ove akcije, otkriveno je i privremeno oduzeto 560 grama kokaina, jedno manje pakovanje heroina, dva pištolja, više mobilnih telefona, novac te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku, stoji u izvještaju Odjela za odnose s javnošću Suda BiH.

Bajraktari je, jednako kao i Radončić, naveden u dokumentu kao dio saradnika organizacije Nasera Kelmendija u BiH. Početkom 2008. godine uhapšen je u BiH, po zahtjevu Hrvatske, jer je organizator i finansijer nelegalne trgovine heroina iz Turske u Hrvatsku.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...