ELON MUSK U NJEMAČKOJ: Dolazi li kao partner ili kao osvajač kompanije sa najizglednijim šansama za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa?

Mediji u Njemačkoj prenose potvrdu vodstva CureVac-a da će se Elon Musk i uprava kompanije ove tvrtke iz Tübingena sastati "tokom ove sedmice".

  • Svijet

  • 01. Sep. 2020  

  • 0

CureVac je, inače, jedna od najizglednijih kompanija u svijetu za uspješnu proizvodnju vakcine protiv covida-19. Koliko je riječ o ozbiljnom kandidatu za pronalazak vakcine, pokazuje i to što je Vlada Savezne Republike Njemačke još u junu osigurala svoje interese time što je otkupila 17 posto kompanije po cijeni od 300 milijuna eura.

Još puno ranije, 2. marta ove godine, svijet je obišla vijest o tome da je predsjednik SAD-a Donald Trump ponudio milijardu dolara za ekskluzivna prava na vakcinu na kojem je ova tvrtka već tada počela raditi. Nekoliko dana poslije, 15. marta, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer potvrdio je medijima da će kancelarka Angela Merkel "voditi krizni sastanak s ministrima", te da će biti riječi i o "obrambenoj strategiji tvrtke" CureVac.

- Koronavirus više nije samo zdravstvena kriza, nego i pitanje nacionalne sigurnosti, prenio je tada izjavu New York Times.

Seehofer je tada potvrdio da je o pokušaju Trumpovog preuzimanja CureVaca "čuo od nekoliko članova vlade".

Musk i CureVac povezani su, inače, još od početka jula, kad su zajednički prijavili patent za "moguće revolucionarni bioreaktor RNA". Musk je tada objavio da je s tvrtkom sklopio ugovor po kojem će njegov Tesla graditi "RNA mikrotvornice" za CureVac. U tom smjeru išla je u subotu i Muskova objava na Twitteru da se sprema na put u Njemačku:

- Razgovori s epidemiolozima s Harvarda potvrdili su da superbrzi RNA printer ima potencijal za vakcinu i lijekove u mnogim područjima.

U sedmici u kojem je Musk i doputovao u Njemačku, tamošnji mediji analiziraju zašto je njegov posjet CureVacu planiran daleko od medija i s puno nepoznanica, dotle da čak i Der Spiegel donosi naslov: "CureVacova tajna Elona Muska."

- Elon Musk posjetit će CureVac kako bi se raspitao o napretku u razvoju vakcine protiv covida-19. Još nije sasvim jasno dolazi li on kao partner ili kao osvajač, navodi se u analizi u kojoj Der Spiegel ostavlja otvorenim da Musk možda samo dolazi vidjeti kako se stvari razvijaju ili možda želi "ostvariti još veći utjecaj".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...