ALEKSEJ NAVALNI JE OTROVAN NOVIČOKOM: Ali, šta je to uopće i kako UBIJA?

Njemačka vlada danas je potvrdila da je vodeći politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navalni, otrovan nervnim agensom novičokom. O čemu se točno radi?

  • Jeste li znali

  • 02. Sep. 2020  02. Sep. 2020

  • 0

Što se dogodilo Navalnom? Isto što i bivšem ruskom špijunu Skripalju 

Podsjetimo, Navalni, žestoki kritičar Putina, kolabirao je krajem augusta u avionu nakon što je popio čaj na aerodromu. Nekoliko dana kasnije iz Sibira je prebačen na liječenje u Njemačku. 

Ruski ljekari koji su zbrinuli Alekseja Navalnog u Sibiru tvrdili su da tokom njihovih testiranja nisu pronađeni nikakvi otrovi u njegovom organizmu, ali portparolka Navalnog je od prvog dana tvrdila da je otrovan, što je sad potvrdio i njemački vojni laboratorij. 

Navalni se i dalje nalazi u bolnici u Berlinu, u komi je.

Novičokom su, inače, u britanskom gradu Salisburyju 2018. godine otrovani i bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julija. 

Službena Moskva je, naravno, negirala upletenost u trovanje Navalnog, baš kao i Skripalja.

Što je novičok?

Riječ "novičok" na ruskom jeziku znači "novopridošlica" te se odnosi na skupinu naprednih nervnih agensa koji su razvijeni u Sovjetskom savezu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Bili su poznati kao četvrta generacija hemijskog oružja, a razvijeni su u sklopu sovjetskog programa pod kodnim imenom Foliant.

Za postojanje novičoka šira javnost je saznala zahvaljujući ruskom kemičaru dr. Vilu Mirzajanovu 90-ih godina, koji je istupio u ruskim medijima. Kasnije je prebjegao u Sjedinjene Države gdje je objavio kemijsku formulu u svojoj knjizi Državne tajne.

1990-ih godina američki zvaničnici otputovali su u Uzbekistan kako bi pomogli u rastavljanju i dekontaminaciji jednog od najvećih pogona bivšeg SSSR-a za testiranje hemijskih oružja. Prema tvrdnjama dr. Mirzajanova, Sovjeti su koristili taj pogon kako bi proizveli i testirali manje količine novičoka. Ti nervni agensi, piše BBC, bili su dizajnirani na način da ih se ne može detektirati tada poznatim metodama međunarodnih inspektora.

Novičok je otrovniji od drugih agensa

Neke varijante novičoka se, piše BBC, smatraju pet do osam puta otrovnijima od poznatog nervnog agensa VX.

"Radi se o opasnijem i sofisticiranijem agensu od sarina i VX-a i teže ga je identificirati", rekao je za BBC prof. Gary Stephens, stručnjak za farmakologiju sa Univerziteta u Readingu.

BBC podsjeća da je upravo VX korišten prilikom ubistva polubrata sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una 2017. godine.

Koliko dugo je novičok otrovan? 

Stručnjaci su podijeljeni po ovom pitanju. Dr. Mirzajanov je tvrdio da se učinkovitost novičoka ne proteže na period od više mjeseci, ali Vladimir Uglev, naučnik koji tvrdi da je upravo on razvio verziju novičoka koja je korištena prilikom trovanja Skripalja i njegove kćeri, kaže da je supstanca "vrlo stabilna".

Ostali eksperti navode da se radi o hemikalijama koje su razvijene da budu stabilne, odnosno da bi mogle biti otrovne mjesecima ili godinama, a naročito ako se drže u zatvorenim posudama.

"Ti agensi ne isparavaju i ne rastvaraju se u vodi", rekao je za BBC Andrea Sella, profesor anorganske hemije na londonskom University College.

Jedan od problema s novičokom je to što je puno manje proučavan u odnosu na druge nervne agense te ne postoje službeni naučni podaci o tome koliko dugo je otrovan.

Novičok postoji u raznim stanjima

Neki agensi iz skupine novičok dolaze u tekućem stanju, a drugi u krutom, što znači da mogu biti raspršeni u ultrafini prah.

Prema dostupnim podacima, neki od agensa iz te skupine su tzv. "binarna oružja", što znači da se nervni agens sastoji od dvije manje toksične supstance, što pak olakšava transport, pohranjivanje i rukovanje novičokom. Kad se pomiješaju, međusobno reagiraju i tako nastaje aktivni otrovni agens.

"Jedan od glavnih razloga zašto je ovaj agens razvijen je taj što se njegove komponente ne nalaze na popisu zabranjenih supstanci", pojasnio je dr. Stephens.

Neki efekti se primjećuju vrlo brzo

Agensi iz skupine novičok su razvijeni na način da budu otrovniji od drugih hemijskih oružja, a neke verzije djeluju izuzetno brzo - u periodu od 30 sekundi do dvije minute. 

Glavni način izlaganja je kroz udisanje ili direktno unošenje u organizam (kroz hranu ili piće), ali smatra se da se novičok može apsorbirati i kroz kožu.

Simptomi su slični simptomima drugih nervnih agensa

Agensi iz skupine novičok imaju slične učinke kao i drugi nervni agensi - djeluju na način da blokiraju signale od živaca prema mišićima, što uzrokuje kolaps niza tjelesnih funkcija.

Dr. Mirzajanov je tvrdio da je prvi znak djelovanja novičoka mioza, odnosno ekstremno sužavanje zjenica.

Veća doza novičoka mogla bi uzrokovati grčeve i isprekidano disanje.

"Tada kreću kontinuirani grčevi i povraćanje, a konačni ishod je fatalan", pojasnio je Mirzajanov.

Mirzajanov je rekao kako postoje svojevrsni protuotrovi, poput atropina i atena, ali je naglasio da se oni ne mogu smatrati lijekom.

Osoba koja je izložena novičoku morala bi skinuti odjeću i oprati se sapunom i vodom. Oči bi također morale biti isprane, a otrovanu osobu trebalo bi priključiti na kisik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...