ŠOKANTNE SCENE OBIŠLE SVIJET: Žestok obračun policije i demonstranata u najkorumpiranijoj zemlji Evropske unije, na desetine povrijeđenih... (FOTO)

Najmanje je 55 ljudi povrijeđeno u srijedu u Sofiji kada su se politički protivnici bugarskog premijera Bojka Borisova sukobili sa policijom nakon što je on dobio odobrenje parlamenta za sporni plan ustavnih promjena.

  • Svijet

  • 03. Sep. 2020  03. Sep. 2020

  • 1

Na kraju dana obilježenog napetostima, tokom večeri su se pojačali sukobi u bugarskoj prijestonici, gdje su demonstranti sat i pol bacali petarde, kamenje i boce na policiju koja je štitila zgradu vlade i parlamenta.

Pozivi organizatora na mir nisu imali odjeka pa su policijske snage potisnule demonstrante s većeg dijela trga i uhapsile 95 osoba.

Ovo je prvi dan obilježen nasiljem otkad su početkom jula počeli svakodnevni protesti protiv korupcije. Sudionici, bez obzira na političko opredjeljenje, traže ostavku vlade i glavnog državnog tućioca Ivana Gečeva, kojem predbacuju da je "povezan s oligarsima".

image Foto: AFP

U srijedu je 127 od 240 zastupnika dalo odobrenje konzervativnom predsjedniku vlade da pokrene višemjesečnu raspravu o tom pitanju, objavila je stranka Gerb Bojka Borisova, ali borci protiv korupcije vide u tome tek pokušaj da se dobije na vremenu.

'Mafija'

"Ostavka!", "Mafija!", uzvikivale su ispred zgrade parlamenta hiljade demonstranata obraćajući se premijeru, bacajući predmete na policajce opremljene kacigama i štitovima.

Pedeset pet osoba, među kojima 37 policajaca, demonstranti i novinari, primljeni su navečer u bolnicu, većinom zbog trovanja, javljaju zdravstvene vlasti i policija.

image Foto: AFP

Papreni sprej i zvučne bombe prvi put su upotrijebljeni na protestima u Bugarskoj, a nevladina organizacija Helsinški odbor protestirala je protiv "nerazmjerne upotrebe sile", što načelnik policije u Sofiji Georgi Hadžijev poriče.

Uhapšeno je 95 demonstranata, većinom u okršajima koji su izbili tokom večeri, rekao je policijski dužnosnik.

Premijer Bojko Borisov, koji je na vlasti od 2009., ne želi dati ostavku. Njegova stranka Gerb dobila je u srijedu zeleno svjetlo parlamenta za početak rasprave o izradi novog ustava, koja bi trebala potrajati između dva i pet mjeseci.

image Foto: AFP

Promatrači ocjenjuju da prijedlog ide za tim da konzervativci i njihovi saveznici nacionalisti ostanu na vlasti do kraja mandata u martu 2021. Stranka turske manjine MDL i socijalistička opozicija protive se tome, a ljevica ističe da se prijedlogom žele ograničiti ovlasti predsjednika Republike, bliskog njezinim stajalištima.

Predsjednik Rumen Radev, koji podupire zahtjeve demonstranata, pozvao je u pismu upućenom zastupnicima, da se "iz ove krize izađe dostojanstveno" i učini sve što je potrebno da bi se mogli organizirati novi izbori.

image Foto: AFP

Trinaest godina od ulaska u Europsku uniju, Bugarska je i dalje najsiromašnija i najkorumpiranija članica, pokazuje indeks percepcije korupcije, koji je objavila nevladina organizacija "Transparency International".

Mnogi demonstranti s kojima je AFP u srijedu razgovarao, pozivaju EU da zauzme stajalište o stanju u Bugarskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...