BORBA PROTIV FRUSTRACIJE: Microsoft patentirao tastaturu koja prikazuje četiri jezika odjednom

Pametno korištenje svjetla pomaže pri stvaranju zbilja jedinstvene računarske periferije.

  • HiTec

  • 04. Sep. 2020  04. Sep. 2020

  • 0

Ako koristite jednu tastaturu za pisanje u nekoliko različitih jezika, vjerovatno ste upoznati s frustracijom koju uzrokuju različiti rasporedi često korištenih tipki.

Microsoft ovo planira promijeniti najnovijim patentom - tastaturom koja na tipkama može prikazati četiri jezika odjednom.

Kako to funkcionira?

Prema dokumentu iz američkog Ureda za patente, ispod svake tipke nalazi se prizma. Prizma ima četiri strane koje reflektiraju četiri različite zrake svjetla na tipku iznad njih. Da bi prikazala znak, tastatura projicira svjetlo u obliku znaka na prizmu, ona se reflektira u podnožje tipke i na njoj se nakon toga vidi znak.

S obzirom na to da je svaki znak doslovno projekcija na površini, tastatura ga može mijenjati. Uređaj, naime, ima prekidač pomoću kojeg se na licu mjesta može prebaciti slika na tipkovnici, pruživši korisniku opciju izmjene rasporeda prema vlastitom ukusu. Primjerice, ako želite promijeniti hrvatski u engleski, samo morate pritisnuti tipu i znakovi će se promijeniti sami.

Nadalje, moguće je narediti tipkovnici da na tipki projicira nekoliko znakova odjednom.

Kada dolazi?

S obzirom na to da je ovdje riječ o patentu, ovu tastaturu još nije moguće kupiti u radnji. Štaviše, postoji šansa da je nikad nećemo ni vidjeti. Sve što znamo jeste da je Microsoft novu tehnologiju patentirao, što znači da će je možda odlučiti koristiti, a možda i ne.

(SB/Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...