GRENELL DEMANTIRAO VUČIĆA: Nije tačno da SAD ukidaju vize za građane Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog, Richard Grenell, demantovao je navode srpskih medija o tome da bi Srbija i Kosovo mogli da dobiju bezvizni režim sa SAD, o čemu je sinoć detaljno govorio i predsjendik Srbije, Aleksandar Vučić.

  • Svijet

  • 05. Sep. 2020  05. Sep. 2020

  • 2

Glavni posrednik u potpisivanju jučerašnjih dokumenata u Washingtonu Richard Grnell, reagovao je na pisanja srbijanskih medija o tome da je pred srpsku delegaciju u Washingtonu stavljan papir o priznanju Kosova, označivši je kao netačnu, da bi kasnije potvrdio da je na sastanku bilo iznenađenja, ali ne tako velikih.

- Nekada vole da se pred medijima pretvaraju da je iznenađenje veće nego što jeste, kazao je Grenel.

Grenell je također demantirao navode srpske delegacije da su u Washingtonu potpisana dva bilateralna sporazuma – jedan između Srbije i SAD i drugi između Kosova i SAD.

- Potpisali su da će raditi zajedno, oni nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnica, naveo je specijalni izaslanik predsjednika SAD.

Mediji javljaju da je specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine ljutito reagirao tokom konferencije za novinare povodom sporazuma koji je juče potpisan u Washingtonu zamjerivši im da nisu posvetili dovoljno pažnje tom pitanju.

Rekao je da su novinari u sali možda previše mladi za to što rade i da nije siguran ni da bi Kosovo našli na mapi.

Grenell je pokušao da podvuče važnost sporazuma, ističući napore koje je predsjednik SAD Donald Trump uložio da za sto dovede predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

"Možda ste premladi da biste razumjeli o čemu se radi u ovom pitanju. Možda bi stariji novinari trebalo da istupe i kažu: ''Ovo je velika stvar. Ovo je veliko pitanje", rekao je Grenell.

Poručio je novinarima i da nije siguran ni da li znaju šta se uopće dešava izvan Washingtona.

Jeff Mason, dopisnik Reutersa iz Bijele kuce, usprotivio se rekavši da niko od njegovih kolega nije došao da sluša predavanja.

Grenell je je na to odgovorio da je Balkan možda previše komplikovan problem za prisutne i predložio da odvoje malo vremena i porazgovaraju o ovom 21-godišnjem pitanju.

Grenellu se nije dopao stav većine američkih analitičara i novinara koji u potpisanom sporazumu Beograda i Prištine ne vide ništa važno z ate dvije države i naglašavaju da je sporazum potpisan isključivo zbog potrebe Trumpove predizborne kampanje.

U prvi plan američki mediji ističu činjenicu da je najveći dobitnik ovog sporazuma Izrael, a da na taj način Trump pokušava privuči dio jevrejskih glasača koji tradicionalno podržavaju američke Demokrate, a u znatno manjoj mjeri Republikance.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...