NEMA VIŠE LAŽI I PREVARA: Microsoft predstavio tehnologiju za otkrivanje deeepfakea, evo kako radi…

Microsoft je najavio dvije nove tehnologije za borbu protiv dezinformacija i manipuliranih sadržaja u digitalnom svijetu, te istaknuo da će raditi na edukaciji javnosti o tom problemu.

  • HiTec

  • 06. Sep. 2020  

  • 0

Microsoft je objavio kako su njihovi stručnjaci razvili dvije nove tehnologije za borbu protiv dezinformacija, koje su sveprisutne, sve perfidnije i samim time opasnije.

Kompanija je podržala istraživanje znanstvenika s Princetona, koje je između 2013. i 2019. godine zabilježilo čak 96 različitih kampanja s inozemnim utjecajem, usmjerenih na 30 zemalja. Te su kampanje, provedene na društvenim mrežama, nastojale oklevetati ugledne ljude, uvjeriti javnost u nešto ili polarizirati rasprave. Oko 93% tih kampanja uključivalo je stvaranje izvornog sadržaja, a 74% je iskrivljavalo objektivno provjerljive činjenice.

Nedavni izvještaji su također pokazali da je distribuiran značajan broj dezinformacija vezan uz COVID-19 epidemiju, što je dovelo smrti i hospitalizacija ljudi koji su uzimali navodne lijekove koji su im ugrozili život. Iz tih razloga, a i kako bi se spriječio negativan utjecaj lažnog sadržaja na nadolazeće američke predsjedničke izbore, Microsoft je izradio tehnologije kojima se isti može prepoznati i razlučiti od onog autentičnog.

Microsoft Video Authenticator može analizirati fotografiju ili video kako bi dao informaciju o tome kolika je mogućnost da sadržaj nije autentičan, odnosno da je njime manipulirano. Ova tehnologija oslanja se na umjetnu inteligenciju treniranu na posebnim setovima podataka stvarnih i deepfake videa, i u stanju je otkriti detalje u videu, nevidljive ljudskom oku, koji mogu pokazati da je riječ o lažiranom sadržaju.

Najavljena je i nova tehnologija koja može prepoznati izmanipulirani sadržaj, odnosno ljudima potvrditi da je sadržaj koji gledaju autentičan. Ona se oslanja na Azure oblak, a autentičan sadržaj potvrđuje na temelju podataka koje u njega ugrađuje sam autor. Prilikom reprodukcije prethodno zapisani "hash" potvrđuje da u međuvremenu sadržajem nije manipulirano, poručuju iz Microsofta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...