VUČIĆ DANAS U BRISELU: Sastao se sa Palmerom i Lajčakom; Odgovorio je na sve optužbe koje su uslijedile nakon sastanka sa Trumpom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom, i istakao da vjeruje da će razgovori u Briselu dati rezultat.

  • Regija

  • 06. Sep. 2020  06. Sep. 2020

  • 2

Kako je prenijela Radio-televizija Srbije (RTS) Vučić je rekao da se razgovaralo o svim važnim temama a da se u ponedeljak nastavlja zvanični dijalog Beograda i Prištine.

„Danas imamo važne sastanke naših timova i vjerujem da će biti rezultata“, rekao je Vučić i istakao je da su u nastavku dijaloga tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, naslanjajući se na dio onoga o čemu se razgovaralo u Washingtonu.

Predsjednik Srbije rekao je da nema nikakav problem da se pohvali i pred predstavnicima EU sporazumom iz Washingtona i dolaskom bržeg protoka roba kapitala i ljudi.

„Кako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca. Brisel vodi pregovore Beograda i Prištine, nalazimo se na evropskom putu i mi verujemo našim evropskim sagovornicima“, rekao je Vučić.

     Pogledajte ovu objavu na Instagramu.         

"Imali smo dobar sastanak, razgovarali smo o svim važnim temama i o tome kako da se sutra nastavi dijalog. Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata, tu su tri ključne teme. Prva tema su nestale osobe, druga interno raseljena lica, ekonomija i naslanjajući se na deo onoga što smo dogovorili u Vašingtonu, da vidimo kako to možemo da iskoristimo. Da gledamo da unapređujemo naše odnose, ne da posmatramo jedni druge kao neprijatelje, da vidimo kako da uradimo ono što je dobro za sve naše ljude, i Srbe i Albance. Za nas je od izuzetnog značaja ne samo dolazak Američke razvojne agencije u Beograd, već i uspostavljanje "Mini Šengena" koji je tu da ostvarimo bolje ekonomske rezultate i da zaposlimo naše ljude. Evropa vodi dijalog o svim političkim odnosima Beograda i Prištine, to je naša obaveza danas, nalazimo se na evropskom putu i moramo da verujemo našim evropskim partnerima. Očekuju nas važni razgovori u Briselu. Važno je da razgovaramo o ključnim temama, ne o tome ko je koga pobedio, to moramo svi da zaboravimo. Naše je bilo da se u Vašingtonu izborimo za jedan važan sporazum, da pokažemo i odvažnost i čvrstinu i da iskoristimo najviše za našu zemlju. Srbija hoće da bude poštovana i u Vašingtonu, i u Moskvi, i u Briselu, i u Kini. Moramo da vodimo svoju politiku, imamo svoje interese, svoju zemlju i svoj narod. Ponosan sam što smo uspeli da pokažemo koliko smo nezavisna, suverena i slobodna zemlja. Srbija hoće da bori za sebe!" Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa @miroslav.lajcak, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) Ruj 6, 2020 u 1:26 PDT

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li je moguć dogovor.

Prema njegovim riječima za Srbiju je značajan dolazak američke agencije za finansiranje kao i uspostavljanje „mini-šengena“.

„Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi“, poručio je Vučić.

Srbija hoće da bude poštovana u Washingtonu, Moskvi, Briselu i Pekingu, ne smeta im kad jedni i drugi sarađuju sa Kinom, ali smeta im kada to Srbija čini, predočio je Vučić.

Mi vodimo svoju politiku, svoje interese, svoj narod i zemlju i u skladu sa tim se ponašamo, rekao je Vučić

Kažu – pogledajte Vučićevu reakciju, nije ni pročitao sporazum, osvrnuo se on na komentare na društvenoj mreži da nije znao šta je potpisao u Washingtonu, a u stvari se dogodilo da su poslije zamijenili fascikle.

Od Carla Bildta do Boška Obradovića, k’o sijamski blizanci, nikad ništa pametno nisu uradili, samo da nešto kupimo i izmislimo, a sve zato što je Srbija postigla veoma dobar sporazum i bila veoma poštovana u Washingtonu, dodao je Vučić.

Upitan o komentarima Carla Bildta, ali i twitta Marije Zakharove o sejdenju u Bijeloj kući, Vučić je ocjenio da ne postoji stvar koju je Srbija uradila da jedan dio javnosti u Srbiji nije govorio najgore o tome.

To najviše govori o njima, Marija Zakharova, primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj i onima koji su je postavili, dodao je Vučić.

Ne umiju svi ljudi da cjene što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je vojno neutralna, ali šta da radite. Ja da objašanjavam nečiji prostakluk i primitivizam, nisam u stanju, ponovio je.

Za mene je privilegija sporazum, šta je to što nudimo našem narodu, uradimo za naše ljude. Došao je Mike Pence, Jared Kushner, kompletan vrh SAD i vas uvode na bilateralan susret sa Trampom. Imao sam otvoren odnos i branio sam i odnose sa Kinom, a nije me zanimala stolica, rekao je Vučić.

Ja sam sjeo na tu stolicu da bih podigao ugled Srbije u svijetu, naveo je Vučić, baš me briga mogao sam i da stojim čučim, da kleknem i molim da se ne prizna nezavisnost Kosova i baš me briga gdje sam sjeo.

Mnogi nisu srećni oko raznih stvari, ali prvo da vidimo šta će Izrael da uradi sa Prištinom, hoće li da prizna Kosovo, da vidimo kako će Jevreji to da urade, rekao je Vučić na pitanje da Turska nije sretna što je Srbija potpisala da će prebaciti Ambasadu u Jerusalim.

Vučić je odbacio da niko ozbiljan u Srbiji ne misli da je on u Washingtonu ponizio zemlju i da bi trebalo da podnese ostavku, kako je to istakao lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Srbiju ponižavaju oni koji su je pljačkaju i u trenutku kada je Kosovo proglašavalo nezavisnost brinuli se za sekunde na RTS i Pinku.

I poslije rezultata u Šapcu im je jasno koliko ih građani vole i njih i Tanju Fajon, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije započeo je dvodnevnu radnu posjetu Briselu, gde je stigao jutros iz Washingtona.

Predviđeno je da se tokom boravka u Briselu sastanke i sa predsjedavajućim spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Davidom McAllisterom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyiem.

Sutra od 11 s Vutiačić će predvoditi delegaciju Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji će se odvijati na visokom političkom nivou uz posredstvo šefa diplomatije EU Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...