ŠPIJUNIRANJE BI MOGLO BITI PROŠLOST?: Hrvatski naučnici otkrili kvantnu mrežu, kažu da je to internet budućnosti

Kvantni fizičari s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dio su međunarodnog tima naučnika koji je otkrio i eksperimentalno realizirao kvantnu komunikacijsku mrežu s više korisnika koju nije moguće špijunirati, saopćeno je s Instituta.

  • HiTec

  • 06. Sep. 2020  

  • 0

Rezultati toga značajnog naučnog otkrića, koje je veliki korak prema potpuno sigurnoj i zaštićenoj mrežnoj komunikaciji, objavljeni su u uglednom naučnom časopisu Science Advances.

Pomogli im Britanci i Austrijanci

Uz hrvatske naučnike, međunarodni tim istraživača činili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu (Velika Britanija) i kolege s Instituta Austrijske akademije nauka.

"Hrvatski dio tima dao je svoj doprinos istraživanju osmišljavanjem, dizajniranjem i izradom optičkih prijemnika – korisničkog dijela komunikacijske opreme u kvantnoj mreži", objašnjava jedan od autora na radu, naučni suradnik na Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a Martin Lončarić.

Hrvatski tim naučnika čine još voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore na IRB-u Mario Stipčević, te član Željko Samec Ključne instrumente i uređaje za provedbu eksperimenta izrađeni su radionici Zavoda za fizičku hemiju IRB-a.

Kvantna mreža

Ovaj međunarodni tim naučnika je kombinacijom kvantne prepletenosti (spregnutosti) fotona i standardnih telekomunikacijskih tehnika, uspio stvoriti kvantnu mrežu osam korisnika koja se proteže kroz grad Bristol putem svjetlosnih vodiča, jednakih onima koji se koriste i za "običan" internet.

Klasično zaštićena komunikacija ne omogućuje potpuno sigurno komuniciranje, ali kvantna garantuje potpunu i dugoročnu sigurnost razmjene informacija. No, za sada je nevjerojatno komplicirano izgraditi veliku i lako proširivu kvantno zaštićenu komunikacijsku mrežu.

alt

Uskoro očekuju međusobno povezivanje kvantnih mreža 

Iako su principi kvantne komunikacije vrlo dobro poznati, problemi vezani za umrežavanje više korisnika te stabilnost veze kroz duži vremenski period, predmet su brojnih naučnih i tehnoloških istraživanja.

Arhitektura koju je osmislio i izgradio međunarodni tim omogućuje pružanje potpune kvantne sigurnosti tako da količina potrebnih resursa raste samo približno proporcionalno broju korisnika. Štoviše, broj predajnika uopće ne raste te je dovoljan samo jedan jedini predajnik za cijelu mrežu, bez obzira na to je li riječ o osam ili stotinu korisnika, kaže se.

"Baš kao što povezivanje velikog broja klasičnih kućnih ili uredskih mreža čini današnji internet, uskoro možemo očekivati međusobno povezivanje ovakvih kvantnih mreža u jednu veliku svjetsku mrežu", zaključili su naučnici.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...