PREMINUO SRPSKI RATNI ZLOČINAC: Ovaj general je kriv za sav teror nad Albancima na Kosovu, službovao je i u Sarajevu...

Priznao je da je krajem devedesetih počinio zločine nad kosovskim Albancima i odustao od žalbe na prvostepenu presudu Haškog tribunala.

  • Hronika

  • 06. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 5

General armije u penziji Dragoljub Ojdanić preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji nakon kraće bolesti, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

Dragoljub Ojdanić bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u periodu od 1998. do aprila 2000. godine, a tokom 2000. godine ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

Rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer pešadija 1964. godine i Komandno-štabnu akademiju 1975. godine. 

Službovao je u Sarajevu, Ðakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.

Za "ratne zasluge" 1999. godine unaprijeđen je u čin generala armije i odlikovan je Ordenom slobode.

Haški tribunal osudio ga je za ratne zločine na 15 godina. U zemlju se vratio 2013. pošto je izdržao dvije trećine kazne.

Priznao je da je krajem devedesetih počinio zločine nad kosovskim Albancima i odustao od žalbe na prvostepenu presudu Haškog tribunala.

“U potpunosti prihvatam nalaze iz presude. Sve što mi preostaje jeste da odslužim svoju kaznu”, naveo je Ojdanić u pismu Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine (MKSJ).

“Izražavam iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen”, naveo je Ojdanić.

Bivši general povukao je žalbu protiv presude Haškog tribunala iz 2009, kada je proglašen krivim za deportaciju i “druge nečovJečne postupke” prema kosovskim Albancima.

U obrazloženju presude stoji da je general “znao za kampanju terora, nasilja i nasilnog preseljenja koju su sprovodili VJ i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nad kosovskim Albancima, ali protiv njih nije preduzeo efikasne mere koje su mu bile na raspolaganju”.

Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsJednikom Srbije Milanom Milutinovićem i bivšim srpskim premijerom Nikolom Šainovićem, kao i sa bivšim generalima VJ Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Lazarevićem te policijskim generalom Sretenom Lukićem.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...