ZAŠTO SU BOŠNJACI PRESUDAN FAKTOR U CRNOJ GORI: U Pljevljima su zgroženi četničkim orgijama, a Proglas kralja Nikole muslimanima i danas odjekuje kao opomena…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Crnu Goru u doba kralja Nikole, koji je nizom poteza utro put moderne sekularne i građanske države.

Ovoga puta donosimo Proglas kralja Nikole muslimanima, kao podsjetnik zbog čega su muslimani-Bošnjaci kroz stoljeća važan društveno-politički faktor u nama susjednoj Crnoj Gori.

Kralj Nikola je dao 3.000 groša za izgradnju desete islamske bogomolje u Ulcinju. U njegovom odnosu prema nepravoslavcima zametnula se klica ljubavi ovdašnjih nepravoslavaca prema Crnoj Gori i Crnogorcima, koja i danas traje.

PROGLAS KRALJA NIKOLE MUSLIMANIMA

„Mojim vjernim podanicima, muhamedancima, varoši Ulcinja, a imenom muhamedancima mahale Meteriza, odobrajem i odredujem mjesto koje ste izabrali za novu džamiju u mahali Meteriz na mjesto stare, svome padu sklone, džamije u istoj mahali. U znak moje vazdanje ljubavi prema vama, mojim vjernim podanicima, i stalne želje da ste u vašoj vjeri slobodni i napredni, naredio sam da primite 3.000 groša kao pomoć za gorepomenutu džamiju.”

Uz pismo koje je obradovalo pripadnike islamske vjeroispovijesti, stigao je i novčani prilog od kralja.

Priča o njegovoj brizi za podanike, prije svega one koji nisu bili njegove vjere i nacije, ostala je zabilježena i na nju se i ovih dana posebno gleda.

Blagonaklon odnos prema nepravoslavcima kralj Nikola je pokazao i mnogo ranije. On je finansirao i obnovu džamije u Baru, koja je stradala za vrijeme opsade grada, kada je crnogorska vojska oslobađala taj grad od Turaka. Barski muslimani su, uz prvi obred koji su u toj džamiji obavili, kralju uputili zahvalnost, zapisuje publicista Živko Andrijašević.

Kralj Nikola je u sredinama s većinskim nepravoslavnim stanovništvom vlast davao i nepravoslavcima. Tako je ondje za predsjednika Okružnog suda postavio Arslana Resulbegovića, kome je dodijelio i vojvodstvo, a članovi suda bili su i katolici, kao i muslimani.

Ovih dana, kada se nanovo čitaju zapisi o prošlosti, u vrijeme kada  je začeta vjerska i nacionalna tolerancija u Crnoj Gori, ne može se naći primjer da je na nepravoslavce vršen pritisak da nose crnogorsku kapu ili, pak, da se prisilno vraćaju u pravoslavlje, kakvih je slučajeva bilo u drugim krajevima. I za to velike zasluge pripadaju kralju Nikoli.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...