OKUSI I MIRISI TRADICIJE: Danas je na meniju domaća jahnija, nema joj ravne… (VIDEO)

Naš današnji odabir za glavni obrok tradicionalno je jelo iz naših krajeva, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 kg mesa (junetina ili teletina, malo masnije komade, a po želji i sa kostima)

4-5 glavica crvenog luka

4-5 krompira srednje veličine

5 čehna bijelog luka

4 mrkve srednje veličine

sol, biber, vegeta natur, crvena mljevena paprika, ulje

300-500 ml vode

PRIPREMA

U jednoj posudi pomiješajte 2 kaškice soli, pola kaškice bibera, 2 kaškice vegete, 2 kaškice crvene mljevene paprike i 2-3 kašike ulja – toliko da bi se stvorila gusta pasta kao marinada. Utrljajte je u meso, koje ste izrezali na krupnije komade. Meso možete i dan prije pripremiti i držati u frižideru ili ga ostavite na barem 30 minuta da upije marinadu.

Pripremite povrće: ogulite crveni i bijeli luk, krompir i mrkvu. Izrežite ih na krupnije komade. Krompir stavite u hladnu vodu kako vam ne bi pocrnio, jer se on malo kasnije dodaje.

U većem loncu zagrijte dosta ulja pa popržite prvo crveni i bijeli luk, zatim mrkvu pa kocke mesa. Podlijte sve sa 300 ml vode. Sve dovedite do vrenja pa smanjite vatru na niži stepen.

Lonac poklopite debelim slojem alu-folije i poklopcem. Ovako, na niskoj temperaturi, kuhajte oko 2 sata. Potom ubacite i krompir i zrna bibera pa nastavite s kuhanjem još jedno sat i pol. Ukupno se kuha 3-4 sata, a po želji i duže.

Servirati uz salatu od paradajza.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...