ODLAZAK VELIKANA: Preminuo čuveni oskarovac Jiri Menzel, zauvijek će ostati upamćen po...

Poznati češki filmski i pozorišni režiser, oskarovac Jiri Menzel preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju navečer njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.   

  • Kultura

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Menzela je proslavio njegov prvi dugometražni film Strogo kontrolirani vozovi iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Za Oscara je 1986. nominirana i njegova popularna komedija Selo moje malo, a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledaoce i režisere.

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala. Poput ostalih reditelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlastima.

Zabranjeni filmovi

Zbog provokativnosti, njegova satira Ševa na koncu, snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu Zločin u djevojačkoj školi (1965.), Hirovito ljeto (1968.) i Služio sam engleskog kralja (2006.).

U Hrvatskoj je poznat i po režiji predstava Nemoćnik u pameti i Budala za večeru u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama osamdesetih je postavio Hamleta, a 1990. u Teatru ITD režirao je s Ivicom Boban Machiavellijevu Mandragolu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...