EVO ŠTA JE IFES: Radi u 145 zemalja, s CIK-om sarađuje godinama, a sada SMETA DODIKU

Dodik je uložio veto na sjednici Predsjedništva BiH, jer smatra da bi učešće te agencije na izborima ugrozilo valjanost izbora.

  • Mini market

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Tema današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) je zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se izglasa vitalni interes tog entiteta na memorandum da Centralna izborna komisija sarađuje s američkom Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme (IFES). Dodik je uložio veto na sjednici Predsjedništva BiH, jer smatra da bi učešće te agencije na izborima ugrozilo valjanost izbora.

Ipak, Dodik ignoriše činjenicu, a na to su ga danas upozorili i zastupnici opozicije u NSRS-u, da CIK i IFES sarađuju godinama. Od 2017. godine pa do danas, realizirani su različiti oblici saradnje CIK-a i ove američke agencije. A tada Dodik nije imao zamjerki. Tada je član CIK-a i predsjednik CIK-a bio Branko Petrić.

Ipak, novi saziv članova CIK-a odavno je na tapeti SNSD-a pa se gotovo u kontinuitetu traže razlozi za pritisak i opstrukciju.

Treba, također, istaknuti da je IFES institucija koja je do sada radila i sarađivala sa 145 država svijeta. Među tim državama su i Srbija i Crna Gora. Postavlja se pitanje kako to da IFES ne smeta i Srbiji, gdje je Milorad Dodik čestitao na izbornom procesu, kao i u Crnoj Gori.

Članica CIK-a Irena Hadžibadić rekla je da je IFES bio smješten u BiH između 2001. i 2003. godine, piše Klix.

"Radi se o jednoj od najeminentnijih organizacija za izborne sisteme, koja postoji od 1987. godine i koja pruža podršku u razvoju kapaciteta državnih izbornih komisija. Trenutno rade s više od 40 zemalja. U Upravnom odboru te organizacije se nalaze demokrati, republikanci, bivši predsjednici, međunarodni zvaničnici. IFES je BiH praktično pomogao da izgradi svoje kapacitete u provođenju izbora. Sada je trebao dati podršku u pogledu zaštitite od cyber napada", kazala je Hadžibadić.

Ona je naglasila da će se saradnja CIK-a i IFES-a nastaviti nezavisno od navedenog memoranduma, dodavši kako se zna ko ima pravo pristupu podataka u CIK-u, a to su sami službenici CIK-a. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...