LJUBIĆ PRIJETI TREĆIM ENTITETOM: Ako se nastavi blokada izmjena Izbornog zakona...(VIDEO)

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Ljubić je kazao kako će HNS “izaći s jednim koherentnim dokumentom”, koji će, u skladu s Ustavom, omogućiti Hrvatima ono što već imaju Srbi i Bošnjaci, a to je “legitimno političko predstavljanje”.

  • Politika

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 11

"Stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izaći će na lokalne izbore, uključujući i Mostar, iako i dalje osporavaju legalitet i legitimitet Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP)", izjavio je danas u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor, Božo Ljubić.

Dodao je kako je za HNS i dalje sporno razdvajanje izbora za Gradsko vijeće Mostara od ostalih lokalnih izbora.

Ljubić se osvrnu i na događanja u Crnoj Gori te na prije tri dana potpisani sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, istaknuvši kako sva ta događanja itekako imaju refleksiju na unutrašnja zbivanja u BiH.

– Nakon što su završeni izbori u Crnoj Gori, pojavljuje se tekst na poluslužbenom glasilu SDA, potpisan od Reufa Bajrovića, koji govori da, nakon pobjede “pročetničkih snaga u Crnoj Gori, mi danas graničimo s tri neprijateljske države”. Sad se postavlja pitanje tko smo to mi. Sigurno za Hrvate Hrvatska nije neprijateljska država, a ne vidim baš da bi to bile ni Srbija niti Crna Gora – kazao je Ljubić na konferenciji za novinare.

S obzirom na to da ni Srbi vjerovatno ne percipiraju Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku kao neprijateljske države, dodao je Ljubić, na taj se način želi poručiti da je BiH bošnjačka država.

– Iz toga vidimo da se događaji izvan BiH, koji ni na koji način nisu upućeni protiv BiH, ovdje, zapravo, koriste za unutarnje razračunavanje. Mi u BiH imamo unutarnji problem, koji se tiče naših međusobnih odnosa ovdje u BiH i nama nisu prijetnja naši susjedi, već mi sami moramo riješiti naša unutarnja pitanja da bismo konačno mogli krenuti naprijed, i u europskim, i u euroatlantskim integracijama, a zatim i u rješavanje socijalnih pitanja – kazao je Ljubić.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Ljubić je kazao kako će HNS “izaći s jednim koherentnim dokumentom”, koji će, u skladu s Ustavom, Hrvatima omogućiti ono što već imaju Srbi i Bošnjaci, a to je “legitimno političko predstavljanje”.

– Mi ni na koji način ne želimo dočekati izbore 2022. godine sa postojećim izbornim pravilima, posebice uz ovakav SIP. Blokiranje ili onemogućavanje promjena Izbornog zakona, temeljem Ustava i temeljem odluka Ustavnog suda, zapravo legitimira izravno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne jednakopravnosti, a jedan od tih koncepata je svakako koncept teritorijalne autonomije – ustvrdio je Ljubić.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...