TOP SECRET: Tajnovita kineska letjelica vratila se na Zemlju nakon dva dana provedena u orbiti…

Često nazivan "najmisterioznijom letjelicom na svijetu", američki X-37B izradio je Boeing za Američko ratno zrakoplovstvo.

  • HiTec

  • 08. Sep. 2020  08. Sep. 2020

  • 0

Njegova misija je biti u Zemljinoj orbiti dugo vremena, ponekad i više od dvije godine, vratiti se na Zemlju i ponovno poletjeti u orbitu.

Šta X-37B tamo radi, osim što provodi nekoliko civilnih eksperimenata, javnosti nije poznato.

No, nije ova tajnovita orbitalna letjelica jedina na svijetu – i Kinezi su sada potvrdili da imaju nešto slično. Prošle sedmice, 4. augusta, raketom Dugi marš 2F iz satelitske baze Jiuquan u Mongoliji u orbitu su lansirali svoj višekratno upotrebljivi shuttle. On je u orbiti proveo dva dana te se 6. augusta sigurno vratio na tlo.

Kineska informativna agencija Xinhua potvrdila je da je riječ o testiranju tehnologija za višekratnu upotrebu svemirskih letjelica, te da je svrha projekta osigurati tehnološku podršku za mirnodopsko korištenje svemirskih resursa. Osim toga, o ovoj misiji gotovo nikakvi detalji nisu objavljeni, a svima uključenima u projekt jasno je dano do znanja da o njemu ne smiju ništa komentirati u javnosti niti na društvenim mrežama.

Tek je jedan izvor iz Kine za njihov "South China Morning Post " izjavio da je riječ o velikom tehnološkom napretku te zemlje kad je riječ o načinu lansiranja i novoj letjelici. O detaljima misije poručio je: "Možete pogledati šta radi X-37B."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...