ARHEOLOZI SU OSTALI U ŠOKU: Senzacionalno otkriće u Egiptu, pronađeno 13 kovčega starih više od 2.500 godina...

Egipat je objavio otkriće više od 13 netaknutih zapečaćenih kovčega, starih više od 2.500 godina.

  • Šareni svijet

  • 08. Sep. 2020  08. Sep. 2020

  • 0

Sanduci su pronađeni na arheološkom nalazištu u nekropoli Sagara u Gizi, saopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i antikvitete.

Sanduci su pronađeni u tri odvojena prostora unutar okna dubokog 11 metara, navodi agencija Xinhua, prenosi Tanjug.

Identitet pokojnika

Egipatski ministar za turizam i antikvitete Khaled Al-Anan rekao je da to najveći broj sanduka pronađenih na jednom groblju od otkrića 30 kovčega u oktobru 2019. godine na groblju Asasif u pokrajini Luxor.

Tačan broj otkrivenih kovčega i identitet pokojnika još nisu utvrđeni, a iskopavanja se nastavljaju.

A aprilu je objavljeno kako su arheolozi, također, pronašli 3.600 godina staru mumiju u egipatskom južnom gradu Luxoru, na istočnoj obali Nila.

U grobnici su arheolozi pronašli drveni sanduk dimenzija 1,75 puta 0,33 metra, a u njemu su bili mumificirani posmrtni ostaci 15-godišnje djevojke.

Ogrlice od dragog kamenja

List "Ahram" javlja da, spolja bijeli i iznutra crveni, sanduk datira iz perioda 17. faraonske porodice, dakle od prije 3.600 godina, prenija je Anadolija.

U jednodijelnom javorovom sanduku pronađene su četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja, a u uhu mumije bila je bakrena naušnica.

Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a pronašli su je egipatski i španski arheolozi, koji već neko vrijeme vrše istraživanja na tom području.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...