PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodik smjenjuje Viškovića, entitet pred bankrotom...

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti.

  • Politika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 0

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

1.

Milorad Dodik rekao je najbližim saradnicima da se “strpe još malo” do uklanjanja Vrtnog Patuljka Radovana Viškovića sa pozicije navodnog premijera RS.

2.

Navodnog, jer Višković za vrijeme dosadašnjeg mandata nije uradio ništa, pokazao je da ne zna ništa, da nema nijednu jedinu konkretnu ideju, da je potpuno nekompetetentan i da ne može da vlada ni pod kakvim uslovima, jer u Vladi RS, iako premijer, on je, po Režimskom mjernom sistemu, tek na sedmom, osmom mjestu. 

3.

Istina, i da bilo šta zna, ne bi mu bilo dozvoljeno da to pokuša i prezentovati, jer premijer je Dodik, kao što je nosilac i svih drugih funkcija na koje je postavio “Saksije”, koje, izuzetno loše, glume funkcionere. Naturščici su za njih oskarovci.

4.

Radovan Kilavi Višković, upravo zbog neznanja, nekometentnosti i stopostotne nesposobnosti, idealan je “premijer” za Dodika, jer služi samo kao plitak kanal za provođenje njegovih naredbi. 

Preplitak, što nije stvarni razlog za “strpite se još malo”, već se na nekome moraju slomiti “kola” koja jure u provaliju nezaustavljivo i bez gotovo ikakve mogućnosti da bar malo uspore.

5.

RS je pred bankrotom; Dodik je u internim razgovorima priznao gubitak od 250 miliona KM; što znači da je najmanje dvostruko veći u ovom trenutku, a do kraja godine narašće na cifru od 800 miliona do milijarde. 

Dodik je rekao da “ima novca da pokrije osnovne troškove do kraja godine”, ali šta je sve Dodik rekao i o novcu i o drugim stvarima, što je potpuno nespojivo, pa je zaista vrlo vrlo teško povjerovati u njegove “projekcije”.

  1.  

Smjena Viškovića trebala bi da posluži za odvlačenje pažnje sa preočite i previdljive finansijske i svake druge propasti u kojoj se nalazi RS; U svim tim propastima izuzetno je značajan zdravstveni segment, pandemija, koja je izmakla ispod svake kontrole i hara kako entitom tako i cijelom BiH.

Viškovićeve kognitivne sposobnosti zaista su mizerne, što dokazuje i njegova izjava da ima “rezervni plan” ukoliko dođe “širenja virusa”, koji se već, nakon njegovog primarnog “plana”, toliko raširio da “rezervni” može značiti samo novu erupciju korone.

  1.  

Da li će Dodik zaista i ukloniti Viškovića, dok se svi “strpe još malo”, zna samo on, ali je nesporno da je Kilavi, sa intelektualnim sklopom givikta, postao opterećenje čak i za Režim u kojem su svi Najgori Đaci.

Ko bi mogao doći umjesto Vrtnog nije ni bitno, jer će Dodik nastaviti da obavlja i premijersku, kao i sve druge funkcije, tako da je ime nove “Saksije” potpuno irelevantno, jer će imati samo ulogu za odvlačenje pažnje sa potpune propasti koja neminovno slijedi.

Jedino što je interesantno oko eventualnog formiranja nove Vlade RS je da li će se u njoj naći mjesta za Dragana Lukača, koji je u teškom sudaru sa Dodikom.

Lukač i ne dolazi na sjednice Vlade RS, navodno je na odmoru, lovi, kako bi se primiro zbog imenovanja Siniše Kostreševića za direktora Policije i, istovremeno, nastavlja da, takvim ponašanjem pokazuje da je odvojeni centar moći, nezavisan od Dodika. 

Stvarni sukob unutar Hunte i na relaciji Dodik-Lukač tek slijedi, pa će još biti riječi o njemu, te se možemo vratiti Režimskim projektima “odvlačenju pažnje”, kao zamjeni za bilo kakav inteligentan, kompetentan, konstruktivan prijedlog/akciju za poboljšanje uslova potonule privrede, ekonomije i torpedovanih finansija, raznesenih u tolikoj mjeri da praznina sa budžetskih računa zaglušujuće odzvanja. 

  1.  

Jedan od projekata “odvlačenje pažnje” bio je i posljednje zasjedanje poodavno urušene Narodne skupštine RS na kojoj je Dodik još jednom potpuno bagatelisao institut vitalnog nacionalnog interesa, odbacujući memorandum CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), kao štetan po vitalni interes RS; Iako je IFES prisutan u BiH, na izborima, još od 2001. godine i mada je Memorandum pisao Dodikov lakej, nekadašnji član CIK-a, Branko Petrić, što dovoljno govori o Dodikovoj “principijelnosti”. 

9.

Uprkos odbacivanju Memoranduma, IFES će biti prisutan na lokalnim izborima, što svjedoči o besmilenosti Dodikovog postupka, ali Režim je poturio još jedno “kukavičije jaje” u navodnoj odbrani entitetskih interesa, koje je isti taj Režim potpuno demolirao; A sada mrvi preostale krhotine.

10.

Osim uobičajenog primitivizma, psovki, ličnih uvreda i neartikulisanih ispada, koji su okosnica Dodikovih istupa na sjednicama urušenog parlamenta, bila je previdljiva njegova nervoza, čiji su uzročnici već navedeni problemi, ali i pospremanje koje slijedi u BiH, nakon Vašingtonskog Sporazuma.

11.

Dodikovi istupi sve žalosnije i otužnijen izgledaju; Ofucani od ponavljanja istih neistina; Primitivni do ekstremnih vrijednosti; Šizofreni zbog istovremenog izbacivanja potpuno suprotstavljenih, nepomirljivih “stavova”: Dodik neće, navodno, dozvoliti ulazak BiH u NATO, iako je potpisao ANP; On, navodno, ne da IFES-u (američka organizacija) prisustvo na lokalnim izborima, iako će IFES biti tu; Odbacio je, povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa, i Memorandum o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD-a o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija (izuzetno bitan za borbu protiv terorizma i ostalih oblika kriminala); Neće, kako se tvrdi, dozvoliti formiranje Komisije za NATO integracioni proces BiH; On se oštro protivi svim američkim prijedlozima; Čak je pokušao ugroziti/srušiti Vašingtonski Sporazum insistiranjem na izjednačavanju Kosova i RS (gdje je pretrpio potpuni debakl)…, a onda, odjednom, predloži preseljenje ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je neskriveno dodvoravanje Vašingtonu, iako je svjestan da je njegov zahtjev za BiH još zadugo nemoguća misija. Ali to “bacanje pod noge” je još jedan iz ispraznih, konfekcijskih artikala “odvlačenja pažnje”! I namjerne radikalizacije.

12.

Dodik, narodski rečeno, više “ne zna kud’ udara”! Jer, to što on radi nije politika, već potpuno rasulo mozga!

Potpuno je pod kontrolom Rusije, od koje je tražio kredit u visini od 500 miliona evra (milijardu KM, koliko mu je potrebno da pokrpi crnu finansijku rupu), ali je naišao na Zid ćutanja; Potpisao je “Program Reformi BiH” (ANP), koji direktno vodi BiH u NATO, pa sada mora da, po Ruskom nalogu, učini sve da se to uspori (zaustaviti on ništa ne može); SAD ne odustaju od BiH u NATO, što Dodika dovodi u potpunu konfrontaciju sa njima, u kojoj, sem Rusije, nema saveznika, a "bacanje pod noge" ne donosi nikakve benefite; Udara(ju) ga sa svih strana njegovo konvertistvo, neprincipijelnost, laži…, pomnožene sa posljedicama “spržene zemlje” u koju je pretvorio RS, nemilosrdno dozvoljavajući Kartelima Najlošijih Đaka bjesomučno pljačkanje. 

Uz to, privreda, ekonomija, finansije, zdravstvo… su, očekivano, u kolapsu. 

Bankrot uveliko kuca na vrata entiteta!

13.

On, kao Uzurpator svih funkcija, samoproklamovani Vlasnik RS, nema nijednog jedinog konkretnog rješenja ni za jedan problem i beskrajno je prestravljen, anksiozan i van sebe, jer je svjestan da projekat “odvačenja pažnje”, bez obzira na kontrolu Najgorih Đaka koje je okupio u kleptokratsku, klijentelističku ergelu, nije dovoljan za prikrivanje ogromnih životnih, egzistencijalnih, zdravstvenih… problema stanovništva koje jedva preživljava. 

14.

Sam Dodik je januar 2021. godine okarakterisao kao “najgori mogući”, jer će, po njemu, tada eksplodirati svi problemi ne nađe li onu potrebnu milijardu kredita ili, najmanje, 800 miliona KM.

Do tada će nastaviti sa šizofrenim projektima “odvlačenja pažnje” koji sve više i više, po njega, imaju bumerang efekat. A januar samo što nije i to u vrijeme kada je Veliko Spremanje u BiH već počelo, lagano, ali neumitno, da se odvija!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...