NEVJEROVATNI PRIZORI IZ AMERIKE: Od paklenih vrućina do snijega u samo nekoliko sati... (FOTO)

Ljeto se u utorak naglo prekinulo u dijelovima Stjenovitih planina u SAD-u nakon što je temperatura, koja je dostizala 32 Celzijeva stepena, opala za manje od 24 sata na minus jedan, sa snažnim naletom hladnog zraka iz Kanade, koji je donio snijeg i olujni vjetar u nekoliko država.

  • Šareni svijet

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 0

Vjetar je čupao drveće iz korijena, gomilao snijeg koji je zatvorio dijelove puteva i stotine hiljada domaćinstava i firmi ostavio bez struje.

Ali, zahlađenje pomaže gašenje šumskih požara u Coloradu i Montani, gdje su ljudi pred vatrom bili napustili domove.

Vrelina i jak vjetar pogodili su tokom vikenda Kaliforniju i dijelove pacifičkog sjeverozapada, rasplamsavajući razorne požare.

S druge strane, snijeg je pao u Coloradu, Montani i Wyomingu.

Udaljenom od okeana i njegovog utjecaja koji ublažava promjene vremena, Coloradu nisu strani ekstremni pomaci. Međutim, pad temperature u gradu Denveru sa 34 stepena u ponedjeljak na nula stepeni u utorak "mnogo je raniji nego obično", rekao je državni klimaktolog Russ Schumacher.

Državna meteorološka služba zabilježila je još samo šest dana od 1872. godine kada je temperatura opala za 30 stepeni ili više u Denveru, ali svi su bili tokom zime. Posljednji takav pad bio je u subotu nakon što je temperatura u tom gradu dostigla rekordnih 38 stepeni, jedan od najtoplijih dana u septembru ikada do sada, rekao je on.

 Za jedan dan SAD od vrućine do snijega Izvor: REUTERS/Jim Urquhart TPX IMAGES OF THE DAY

 Za jedan dan SAD od vrućine do snijega Izvor: REUTERS/Jim Urquhart

 Za jedan dan SAD od vrućine do snijega Izvor: REUTERS/Jim Urquhart

 Za jedan dan SAD od vrućine do snijega Izvor: REUTERS/Jim Urquhart

Iako Schumacher, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Coloradu, vjeruje da su klimatske promjene doprinijele tolikoj vrućini širom zapadnog dijela SAD-a, koja je podgrijavala požare, još nije jasno imaju li klimatske promjene ulogu i u dolasku hladnog fronta i ekstremnog pada temperature.

U Utahu, gdje su temperature naglo opale za više od 20 stepeni, udari vjetra od skoro 100 kilometara na sat protutnjali su Salt Lake Cityjem, obarali drveće i otkazali početak školske godine, koji je trebalo da bude online. Zvaničnici su upozorili ljude da ne izlaze napolje kako bi izbjegli pad granja i krovova, popadale bandere i kablove i druge opasnosti. Oluje s puteva otpuhale su nekoliko kamiona - šlepera na sjeveru Utaha.

Napadalo je 15 centimetara snijega, mjestimično i više, a na Stjenovitim planinama i više od 60 centimetara, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Očekuje se da vrijeme postepeno otopli temperature idućeg vikenda i poveća ih na oko 25 stepeni u području Denvera.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...