BIO JE HEROJ, JEDAN OD NAJVEĆIH: Hitler je naredio Gestapou da uhvati „crvenog generala“, Tito ga je pozvao u Bosnu na slobodnu teritoriju, a onda su ga izdali i likvidirali…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Žarko Zrenjanin, partizan i narodni heroj bivše Jugoslavije.

Rođen je 11. septembra 1902. u selu Izbištu kod Vršca. Potječe iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu završio je u Vršcu, a gimnaziju u Segedinu, Beloj Crkvi i Pančevu. Završio je Učiteljsku školu u Somboru 1923. godine. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru, prišao je naprednom omladinskom pokretu.

U periodu od 1923. do 1926. godine službovao je u selu Kanatlarci, u Makedoniji. Bio je član Komunističke partije od 1927. godine, kada je osnovao prvu partijsku ćeliju u svom rodnom mjestu. Za sekretara SK KPJ za Vršac izabran je 1930. godine, a 1932. postao je sekretar OK KPJ za Južni Banat. U aprilu 1933. uhapšen je i osuđen na tri godine zatvora, koje je izdržavao u zatvorima u Lepoglavi i Sremskoj Mitrovici. Po izlasku iz zatvora 1936. postao je član PK KPJ za Vojvodinu, a u februaru 1939. izabran je za političkog sekretara PK KPJ za Vojvodinu. Na Petoj zemaljskoj konferenciji u oktobru 1940. godine izabran je za člana CK KPJ.

Jedan je od organizatora NOB-a u Banatu i Vojvodini. Gestapo je činio velike napore i organizirao brojne snage da uhvati "crvenog generala", kako su Zrenjanina nazivali. Početkom novembra 1942. godine, Josip Broz Tito pozvao ga je da dođe na slobodnu teritoriju zapadne Bosne i prisustvuje Prvom zasjedanju AVNOJ-a.

Prilikom priprema za odlazak u Srijem i dalje u zapadnu Bosnu, Zrenjanin je prokazan Gestapu i 4. novembra 1942. godine opkoljen u selu Pavlišu kod Vršca. Pokušavajući da se probije iz obruča, u jurišu je poginuo.

Za zasluge u organizovanju revolucionarnog radničkog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe u Vojvodini, Žarko Zrenjanin Uča je 5. decembra 1944. godine proglašen za narodnog heroja.

Od 23. decembra 1946. godine grad Petrovgrad nosi njegovo ime Zrenjanin.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...