Politika
ZIJAD BEĆIROVIĆ OBJAŠNJAVA: "Dodik sada tumači rezoluciju po njenom duhu, a ne slovu. Rezolucija ne nameće kolektivnu krivicu" (VIDEO)
Prije 24 min0
Srce je naš emotivni centar, veza s višom sviješću i jedan od najvažnijih organa koji utječe na mentalno, tjelesno i duševno zdravlje.
Zdravlje
11. Sep. 2020 11. Sep. 2020
0
Ajurveda stavlja srce u sami centar složene mreže tjelesnih i energetskih puteva.
Podučava nas da je srce primarno sjedište vate, pitte, kaphe i ojasa i da igra ključnu ulogu u brojnim unutrašnjim tjelesnim kanalima.
Stanje svake duše definitivno može utjecati na zdravlje srca.
Ali, i sve ono što se događa u srcu, može utjecati na pojedinu dušu – vatu, pittu, kaphu.
Vaše će tijelo zračiti zdravljem ako ga podupirete holističkim, zdravim navikama, a jedna od zdravih navika je svakako i pravilna prehrana.
Postoje određene namirnice koje su posebno njegujuće za srce:
- plod i sok od zrelog šipka
- šparoga
- slatko, sočno sezonsko voće, naročito crveno grožđe, kruške i maline
- organska ružina vodica
- lanene, suncokretove i sezamove sjemenke
- bademi
- datulje
- zob i kvinoja
- avokado
- bijeli luk
- lisnato povrće kuhano sa mješavinom začina za srce
Dnevno ispijajte dvije-tri šoljice biljnih čajeva koji snaže srce i čiste krvožilni sistem, kao što su čajevi od ploda i lista gloga, matičnjak, šipak, list maslačka, čaj od borovnice ili đumbira.
Mješavina začina za zdravo srce
Kako biste pomogli svom zdravlju, koristite antiupalno začinsko bilje u svakodnevnoj prehrani.
To su kurkuma, cimet, đumbir, bijeli luk, čili papričica, ružmarin, kadulja, bosiljak, peršun, klinčić, vlasac i origano.
Začini su, ujedno, čuvari srca i krvnih žila, koji sprečavaju njihovo začepljenje i poboljšavaju cirkulaciju u srčanom mišiću.
Prilikom kuhanja, redovno koristite mješavinu začina za zdravo srce koju preporučuju ajurvedski ljekari.
SASTOJCI
1 dio mljevene kurkume
2 dijela mljevenog kumina
3 dijela mljevenog korijandera
4 dijela mljevenog komorača
PRIPREMA
Pomiješajte sve začine i pohranite ih u dobro zatvorenu staklenku.
Kada je vrijeme jela, najprije skuhajte povrće na pari.
Rastopite malu količinu gheeja u tavi i dodajte pola do jednu čajnu kašiku začina po obroku.
Pržite začine dok se okus ne oslobodi.
Zatim dodajte povrće u tavu i kratko ga ispecite dok se ne prožme sa začinjenim gheejem. Dodajte sol i biber po ukusu.
Stavite povrće na tanjir, pospite suho poprženim suncokretom ili susamovim sjemenkama i ukrasite peršunom.
Poslužite odmah.
U nastavku pogledajte još jedan recept iz prirode za snažno srce.
Politika
ZIJAD BEĆIROVIĆ OBJAŠNJAVA: "Dodik sada tumači rezoluciju po njenom duhu, a ne slovu. Rezolucija ne nameće kolektivnu krivicu" (VIDEO)
Prije 24 min0
Vijesti
BEĆIROVIĆ S AMBASADORIMA KVINTE: "Odlučno ćemo se suprotstaviti svima koji pokušavaju destabilizovati BiH"
Prije 34 min0
Sport
IZ ČELIKA SAOPĆILI TUŽNU VIJEST: Preminuo bivši fudbaler Emir Grcić
Prije 41 min0
Vijesti
EUFOR VJEŽBA SA ORUŽANIM SNAGAMA BiH: Pogledajte kako izgleda situacija na terenu (VIDEO)
Prije 42 min0
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Može li ovaj vitamin biti ključan za usporavanje starenja…
23. Apr. 20240
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Počela je sezona krpelja, evo kako se zaštiti…
24. Apr. 20240
Zdravlje
INOVATIVNE METODE: Na KCUS-u održan prvi napredni workshop VATS u torakalnoj hirurgiji
23. Apr. 20240
Zdravlje
STVARI SU POSTALE OZBILJNE: Nestašice lijekova pokrenule hitnu reakciju nadležnih…
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.