ČUDO NEVIĐENO: Ovo je najveći digitalni fotoaparat na svijetu, ima rezoluciju od čak 3.200 megapiksela… (VIDEO)

Zvjezdarnica Vera C. Rubin u sjevernom Čileu gradi se od 2015. godine, a centralni dio njenog glavnog teleskopa uskoro će postati najveći digitalni fotoaparat na svijetu.

  • HiTec

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

Razvijen je u američkom laboratoriju SLAC National Accelerator Laboratory, a sastoji se od niza senzora koji su u stanju snimiti fotografije rekordne veličine – od čak 3.200 megapiksela, odnosno 3,2 gigapiksela.

Čak 198 zasebnih sofisticiranih CCD senzora od po 16 megapiksela sklopljeno je u ovaj rekordni senzor "fotoaparata" namijenjenog za promatranje svemira. Sastavljanje senzora trajalo je šest mjeseci, a ovih dana njime su zabilježene i prve fotografije. Kako na senzoru još nema optičkih elemenata, za testiranje je korištena tehnologija projekcije kroz maleni otvor (pinhole), kao kod prvih fotoaparata.

U narednim mjesecima ovaj teleskopski fotoaparat dobit će leće, zatvarač i potrebne filtere te će biti poslan u Čile kako bi bio ugrađen na teleskop LSST (Legacy Survey of Space and Time), gdje će pomoći u otkrivanju tajni svemira.

Veličinu fotografija dobivenih ovim nizom fotografskih senzora ultravisoke rezolucije teško je predočiti pa su se u SLAC-u poslužili usporedbom. Kako bi se doživjele u punoj veličini, slike od 3,2 gigapiksela trebalo bi prikazati na čak 378 UHD televizijskih ekrana. Primjera radi, ova kamera u stanju je snimiti i razlučiti lopticu za golf na udaljenosti od 24 kilometra.

Jednom kada teleskop bude aktiviran, ovaj fotoaparat poslužit će za snimanje panorame južnog neba. Svake noći u narednih deset godina snimat će panoramu svog vidnog polja – čime će naučnici dobiti "timelapse snimak svemira". Za dobivanje jedne noćne panorame teleskop će snimati po jednu fotografiju svakih 30 sekundi, pomičući se po nebu i slažući još veću kompozitnu fotografiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...