A SAD, VOLJA TI U SARAJ'VO, VOLJA TI U...: Investitori za autoput u RS-u traže garancije BiH

Investitori zainteresovani za gradnju dionica autoputa Vukosavlje - Rača u Republici Srpskoj traže garancije BiH kao uslov da se upuste u taj posao vrijedan više od 1,3 milijarde maraka, saznaje portal Capital.

  • Ekonomija

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 2

Jedan od investitora istaknuo je u dopisu “Autoputevima RS” da finansijske institucije mogu finansirati izgradnju autoputa ako za taj projekt garantuje, kao je naveo, “centralna vlada Bosne i Hercegovine”.

“Finansijska institucija izjavila je da je u mogućnosti osigurati finansiranje Projekta u slučaju da centralna vlada Bosne i Hercegovine pruži garanciju za projekt. Molimo vas, da li postoji bilo kakva mogućnost da se razgovara o garanciji centralne vlade Bosne i Hercegovine u budućim fazama, pod uslovom da ova finansijska institucija ima mogućnost da ponudi povoljne kreditne uslove?”, pitali su investitori “Autoputeve”.

Odgovor još nisu dobili.

Pored toga, od “Autoputeva” investitori traže i produženje roka za prijavu na tender za mjesec dana.

“Molimo vas da razmotrite da produžite rok za predaju ponuda za jedan mjesec, jer je izuzetno teško pripremiti sav dokument u skladu s Javnim pozivom na vrijeme”, naveli su investitori.

U “Autoputevima” su im odgovorili da određeni rok, 25. septembar 2020., već izlazi iz zakonskih okvira?!

“Ugovorni organ je prilikom objavljivanja Javnog poziva imao u vidu složenost predmetne nabavke i u vezi s tim odredio rok za dostavljanje zahtjeva za učešće u roku od 43 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, iako je zakonom propisan vremenski rok za prijem zahtjeva za učešće u takmičarskom postupku shodno članu 40. stav (2) tačka a) ZJN propisan na rok ne kraći od 30 dana”, odgovor je “Autoputeva”.

Drugi investitor obrazložio je zahtjev za produženje roka za dostavu dokumentacije za 30 dana “trenutnom situacijom prouzrokovanom pandemijom, u kojoj je kretanje ljudi i roba zaista otežano”.

“Vrlo je teško, pa skoro i nemoguće inostranim učesnicima u kratkom vremenskom periodu izvršiti ovjeru i prevod cjelokupne dokumentacije u ovom predkvalifikacijskom postupku”, naveli su investitori, ali odgovor “Autoputeva” nisu dobili.

“Autoputevima” svakodnevno stiže više pitanja o pojašnjenju uslova iz tenderske dokumentacije za autoput Vukosavlje – Rača.

"Autoputevi Republike Srpske“ raspisali su međunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde maraka bez PDV-a.

Za gradnju autoputa zainteresovana je turska kompanija „Kalyon“. Za autoput se interesuju i finansijske institucije, a među njima i banke „Sparkasse“ i „Ziraatbank“, koje su preuzele tendersku dokumentaciju, kao i određene kompanije registrovane u Srbiji.

I kineska kompanija „Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd.“ izrazila je zainteresovanost za učešće u izgradnji dionioce autoputa.

Postupak za izbor izvođača radova bit će proveden putem takmičarskog dijaloga.

Predviđeno je da broj kandidata kojima će se dostaviti poziv za učešće u dijalogu, bude ograničen na četiri.

Ugovor za autoput Vukosavlje - Rača bit će dodijeljen po kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...