KURTĆEHAJIĆ OHLADIO DODIKA: „Osporavanje RS-a zbog presuđenog genocida i drugih strašnih zločina pravnim mehanizmima uvijek će biti aktuelno i od toga nijedan Bošnjak nema pravo odustati…“

Akademik, prof. dr. Suad Kurtćehajić i član Predsjednišva Stranke za Bosnu i Hercegovinu povodom jučerašnjeg susreta Dodika s Vučićem dao je osvrt u kojem je ukazao da je Dodik na sastanku s Vučićem iznio niz neistina.

  • Mini market

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 14

Jedna od njih je da bošnjačko rukovodstvo ne preza ni od oružanog sukoba da bi se ukinulo RS.

-To je ozbiljna manipulacija Milorada Dodika. Osporavanje RS-a zbog presuđenog genocida i drugih strašnih zločina pravnim mehanizmima uvijek će biti aktuelno i od toga nijedan Bošnjak nema pravo odustati, jer su Bošnjaci žrtve genocida, a genocid ne smije biti nagrađen, što je urađeno, jer je samoproglašena tvorevina RS nakon izvršenog genocida postala u Daytonu priznata u formi entiteta kao dio Bosne i Hercegovine. Tada nije bilo presude za genocid, ali od 26. februara. 2007. godine i presude Internacionalnog suda pravde u Haagu da je RS odgovorna za genocid formulacijom da je Vojska RS-a izvršila genocid u i oko Srebrenice svaki dan postojanja RS-a je nagrada za izvršeni genocid i loš primjer u svijetu za buduće slične politike.

Međutim, nikada nijedan ozbiljan bošnjački političar nije poslao poruku da bi ratom ukinuo RS, ali jeste slana poruka da bi Bošnjaci štitili teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine svim, pa i oružanim sredstvima, u slučaju da Dodik krene s otcjepljenjem RS-a od BiH, što je potpuno u skladu sa svim pravilima međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, jer RS, prema ovom sporazumu, nema nikakvu pravnu mogućnost otcjepljenja. Dodik naprosto mora shvatiti da RS nije stvorila Bosnu i Hercegovinu pa da može da izađe iz nje ako mu se ne sviđa, jer je Bosna i Hercegovina priznata 6.i 7. aprila 1992. godine bez ikakvih entiteta i kao takva primljena u Ujedinjene narode 22. maja 1992. godine.

Dejtonskim sporazumom je tek priznata RS u formi entiteta, što je jasno naznačeno u članu I Ustava Bosne i Hercegovine, gdje stoji najprije odredba o kontinuitetu državnosti i modificiranoj unutrašnjoj strukturi i nastavku članstva u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, a potom odredba o sastavu Bosne i Hercegovine.

Član I stav 1. Kontinuitet

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.”

Član I stav 3. Sastav

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu "entiteti").”

Iz ovoga se jasno vidi da je Bosna i Hercegovina tek u Dajtonu stvorila entitete, a ne entiteti Bosnu i Hercegovinu.

Također je važno napomenuti da se Bosna i Hercegovina sastoji iz dva entiteta, a ne kao što Dodik manipulira i govori da je ona sastavljena od dva entiteta. I to je velika razlika, jer Bosnu i Hercegovinu nije niko rastavio pa da je ima sastavljati, podvukao je akademik Kurtćehajić.

Također, još u decembru 1991. godine na srpski zahtjev da li Srbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj imaju pravo na samoopredjeljenje, pozivajući se da je to pravo ugrađeno u temelje avnojevske Jugoslavije, Badinterova komisija u svom Mišljenju broj 2. jasno je podvukla da se pravo na samoopredjeljenje naroda ne može tumačiti na način da se dovedu u pitanje granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kako tada, tako i danas. Dodik bespotrebno mantra o pravu RS-a na samoopredjeljenje koje ne postoji i daje lažnu nadu svom biračkom tijelu.

Također mu je i pomoćnik američkog državnog sekretara Palmer jasno dao do znanja da ne može vezivati pitanje RS-a s Kosovom.

Za Dodikovo objašnjenje da bi, u slučaju ugroženosti opstanka RS-a, Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, imala pravo intervenisati, računajući i na vojnu intervenciju, akademik Kurtćehajić je rekao da je krajnje vrijeme da Dodik nauči abecedu Dejtonskog sporazuma, jer Srbija nije nikakav garant, jer taj termin i ne postoji u ovom sporazumu, već je ona, kao sudinica dešavanja u Bosni i Hercgovini, potpisnik tog međunarodnog ugovora, kao i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Tako da bi svako miješanje u eventualne moguće sukobe u Bosni i Hercegovini bila agresija. A da ne govorimo o tome, i to se ne smije zaboraviti, da,iako je Srbija izbjegla odgovornost za genocid, nije izbjegla odgovornost za nesprečavanje genocida, što je, također, visok nivo odgovornosti s obzirom na to da je u pitanju genocid.

- Dodik svojim manipulacijama sve više liči na indijanskog vrača, koji svojim mantrama pokušava dozvati kišu, a ona nikako da padne. Tako i Dodik, služeći se neistinama i poluistinama, stalno drži tenziju da će se RS otcijepiti i da će Srbija i RS jednog dana biti jedno, a to se neće i ne može desiti. On time samo zamajava Vučića i svoje birače - podvukao je akademik Kurtćehajić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...