MISTERIJE SVIJETA: Dokaz da nismo sami trajao je pune 72 sekunde, zbog poruke iz dalekog svemira nastao je šok…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 13. Sep. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 15. oktobar 1977. godine, dan kada su astronomi snimili najneobičnije zabilježeno emitiranje iz svemira ikada.

Signal je zabilježio američki astronom Jerry R. Ehman radeći na radio-teleskopu nazvanom The Big Ear (engl. Veliko uho), smještenom u američkoj saveznoj državi Ohio.

Promatranja su izvršena u sklopu poznatog projekta SETI (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom).

Kada je ugledao ispis signala, astronom ga je zaokružio na papir i u potpunom šoku dopisao “WOW!”. Njegovo zaprepaštenje bila je izazvano činjenicom da je snimljeni signal bio nevjerovatno sličan onome što su znanstvenici pretpostavili o tome kako bi vanzemaljski signal trebao izgledati.

Signal je trajao pune 72 sekunde i imao je frekvenciju od oko 1.420 MHz, za koju fizičari vrlo dobro znaju da je bliska frekvenciji vodikove linije.

To je još jedan od pokazatelja da bi signal mogao biti vanzemaljski, jer je vodik najčešći element u svemiru i korištenje njegove frekvencije logičan je odabir za komunikaciju s drugim inteligentnim bićima.

Područje svemira iz kojeg je došao signal pripada zviježđu Strijelca. Najbliža vidljiva zvijezda izvoru signala je Tau Sagittarii.

Jedini je problem u tome što astronomi signal nisu nikada više uspjeli ponovno uhvatiti, unatoč mnogim pokušajima.

Do danas je ostala misterija je li signal doista pripadao inteligentnim bićima s drugih planeta i ako jeste, zbog čega ga više nikada nisu ponovili.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...