NA NEOBIČAN NAČIN SAHRANJEN ZLOČINAC GENERAL OJDANIĆ: Svirali mu pjesmu "Otišla je Danijela", a ispod velikog hrasta performans...

Na groblju posmrtni ostaci generala Ojdanića, a do mjesta gdje će se očitati opelo isrpatili su ga trubači sa pjesmom “Otišla je Danijela”.

  • Hronika

  • 13. Sep. 2020  13. Sep. 2020

  • 7

U hladu velikog hrasta u porti Ravanjske crkve, uz zvuke počasnog plotuna i truba pjesmama Marš na Drinu i Tiho noći, sahranjen je srpski zločinac general Dragoljub Ojdanić 

Pored najuže porodice, supruge Ljubine, ćerke Milojke, unuka Dragoljuba i Milana, sahrani je prisustvovao visoki vrh Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, kolege u penziji i i prijatelji.

Na gorblju posmrtni ostaci generala Ojdanića pa do mjesta gde će se očitati opelo isrpatili su ga trubači sa pjesmom “Otišla si Danijela”.

Sveštenik je govorio o zasluzi generala Ojdanića za razvoj rodnog sela Ravni, izgradnji puteva i vodovoda, kao i obnavljanju Ravanjske crkve, čiji je ktitor bio.

Posljednje riječi pozdrava uputio je general u penziji Ljubiša Diković u ime prethodnih načelnika Generalštaba vojske i ratnih vojnih veterana.

Napušta nas general armije u penziji, magistar, vojnik i patriota, načelnik Generalštaba i ministar odbrane, znameniti Užičanin, čovek posvećen pozivu i državi, porodici, svom Užicu i rodnom kraju, svom selu Ravni u kome će i počivati – rekao je Diković.

 

Z.G.

On je dodao da je general Ojdanić za svojih 79 godina života “i lepog i teškog, časnog i dostajanstvenog, dobio je sve bitke i savladao sve teškoće, ali izgubio je onu koji niko dobiti ne može”. Podsjetio je na želje Ojdanićevih roditelja da postane učitelj, ali od žarke želje da postane vojnik i oficir, upisao je vojnu školu. Kroz njegov životni put i karijeru, od komandira pješadijskog odjeljenja pa do načelnika Generalštaba i ministra, Ojdanić je prošao kroz granizone u Đakovici, Prizrenu, Prišitni, Užicu i Beogradu. Odlikovan je mnogim ordenjem, a najznačajniji su Orden zasluga za narod i Orden slobode.

Na sahrani je Ivana Žigon recitovala pjesmu “Prkos”, a potom su govorili njegovi prijatelji i zemljaci. Govorili su da je nepravedno osuđen za ratne zločine na 15 godina zatvora, od kojih je odslužio 11 godina 4 meseca i 4 dana, a potom se vratio u svoje rodno selo.

alt

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...