POTPUNI DEBAKL: Kako je šest megakompanija u samo tri dana ostalo bez bilion dolara…

Čak bilion dolara berzovne vrijednosti izbrisano je u samo tri dana kod šest najvećih američkih tehnoloških kompanija, ali one i dalje vrijede značajno više nego početkom godine.

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

U tri dana Apple je izgubio 325, Microsoft 219, Amazon 191, Alphabet 135, Tesla 109, a Facebook 89 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Čak bilion dolara berzovne vrijednosti izbrisano je u samo tri dana kod šest najvećih američkih tehnoloških kompanija, ali one i dalje vrijede značajno više nego početkom godine. Apple je 19. augusta dosegnuo 2 biliona tržišne kapitalizacije, a nakon posljednja tri trgovinska dana, vrijedi 325 milijardi dolara manje. Microsoft je izgubio 219 milijardi dolara vrijednosti, Amazon je pao za 191 milijardu dolara, a Alphabetova vrijednost je okopnila za 135 milijardi dolara.

Historijski pad Tesle

Nakon što ipak nije uvrštena u S&P 500 indeks, Teslina dionica opala je u utorak za 21 posto, što je najveći dnevni pad u berzovnoj historiji kompanije. Uz minuse zabilježene prošlog četvrtka i petka, proizvođač električnih automobila na berzi vrijedi 109 milijardi dolara manje. Na kraju, najmanji gubitak ostvario je Facebook, od 89 milijardi dolara. Razmjere trenutnog negativnog sentimenta ulagača na Wall Streetu prema tehnološkim dionicama dovoljno oslikava podatak da je 325 milijardi dolara, koliko je izgubio Apple, iznos jednak njegovim projiciranim prihodima za iduću kalendarsku godinu, pojasnio je za CNBC analitičar Jefferiesa Jared Weisfeld.

Uprkos naoko ogromnim gubicima, navedene tehnološke kompanije i dalje vrijede značajno više nego početkom 2020. godine, zahvaljujući snažnom rastu cijena njihovih dionica tokom proljeća i ljeta. Na početku ove godine tih šest kompanija imalo je ukupnu tržišnu kapitalizaciju od približno 5 biliona dolara. Vrhunac je postignut 2. septembra, kada su vrijedile 8,2 biliona dolara. Nakon završetka trgovanja u utorak, njihova se kapitalizacija spustila na 7,1 bilion dolara. Drugim riječima, uprkos velikim gubicima posljednjih dana, šest američkih tehnoloških dragulja i dalje vrijedi 2,1 bilion dolara više nego početkom godine. I to uprkos sve bržem širenju pandemije koronavirusa i rekordnom gubitku radnih mjesta u SAD-u. Analitičari ističu kako i u toj činjenici treba tražiti pojašnjenje trenutne rasprodaje tehnoloških dionica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...