SUSRET U MOSTARU: Plenković: "Hrvatska će biti odvjetnik BiH"; Čović: "Za dva dana sastanak s Izetbegovićem"

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je sa posebnim interesom čuo analize uoči lokalnih izbora s naglaskom na Mostar, što je poseban izazov.

  • Politika

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u Mostar, a u Domu HDZ-a sastao se s liderom te stranke Draganom Čovićem. Oni su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj, predstojećim lokalnim izborima, sporazumu o Mostaru... Čović je kazao kako će za dva dana održati sastanak s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a da sporazum o Mostaru znači i izmjene Izbornog zakona BiH. Izrazio je vjeru i nadu da će se brzo pronaći adekvatno rješenje.

On je na novinarsko pitanje kako komentariše izjavu Izetbegovića da bi se mogli nastaviti birati "komšići" i na nižim nivoima vlasti, odgovorio:

"Navikli smo na to, nekad se kaže javno, a nekad ovako, kao što se radi posljednjih 15 godina. Rekao sam Izetbegoviću da smo imali sličan primjer sa Sejdićem i kako popunjavati kvote i kako je to završilo. Toplo sam preporučio da se prestane s takvom praksom i s takvim izjavama. Posljednju izjavu sam ocijenio kao trenutak kada je Izetbegoviću trebalo da rastereti pritisak koji ima u svojoj stranci, zatim svojih dužnosnika kroz pravne procese u BiH, jer je znao da će ići naša reakcija i da će tako zasjeniti neke stvari", poručio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je sa posebnim interesom čuo analize uoči lokalnih izbora s naglaskom na Mostar, što je poseban izazov.

"Vjerujem da će HDZ BiH, kao i druge stranke u okviru HNS-a, ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti podršku za politike i programe i preuzeti odgovornost nakon izbora", poručio je.

Plenković je istaknuo kako će Hrvatska snažno podržavati BiH i razvijati saradnju sa sva tri njena naroda i svim građanima, piše Klix.

"Hrvatska će biti država koja će podržavati BiH na putu ka EU i NATO-u. Činimo to uvjereni da je to jedini put i naša istinska uloga, poštujući BiH kao susjednu i prijateljstvu državu, njen suverentitet i političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorom trebaju riješiti pitanja za funkcionisanje BiH. Nama je bitno da poštujemo načela jednakopravnosti, naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda", dodao je.

Plenković je, govoreći o međunarodnom planu, istaknuo da će Republika Hrvatska biti "odvjetnik Bosne i Hercegovine, a naročito Hrvata u BiH".

"Nama je važno da se poštuje slovo i duh Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma. Dok je ta praksa postojala, nismo imali teme poput ove. Naša pozicija je jasna. Ako se poštuje načelo legitimnosti i političkog predstavlja, onda ovakvih pitanja i nema. To je temelj za pravično i učinkovito funkcionisanje institucija. U kontekstu izbora ima rečenica koje su oštrije, ali je najvažnije nastaviti dijalog koji će izbjegavati situaciju u kojoj se jedan narod osjeća zakinut", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...